Huzursuz bağırsak sendromu kadınlarda daha sık görülüyor

3 aydan uzun devam eden karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi belirtilerin ''huzursuz bağırsak sendromu'' olabileceğini belirten uzmanlar, bu hastalığın kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Peki, huzursuz bağırsak sendromunun nedenleri nelerdir?

IHA

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayrullah Öztürk, 3 aydan uzun devam eden karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi belirtilerin "huzursuz bağırsak sendromu" olabileceğini söyledi.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Hayrullah Öztürk, sindirim sistemini etkileyen en yaygın hastalıklarından biri olan irritabl bağırsak sendromu (hassas/huzursuz bağırsak) hakkında bilgiler vererek tanı ve tedavi sürecine dikkat çekti. 

Uzm. Dr. Hayrullah Öztürk, huzursuz bağırsak sendromu ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Mide bağırsak sisteminin en sık görülen hastalıklarından biri olan irritabl bağırsak sendromu (hassas/huzursuz bağırsak) kalın bağırsak hastalığı olarak bilinse de tüm mide bağırsak sistemini de etkiler. Dünya genelinde yaygın bir hastalık olup, özellikle gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda daha sıktır ve en çok 20-30 yaşları arasında görülmektedir. Stres en önemli tetikleyici ve artırıcı unsurdur. Ayrıca enfeksiyonları ve antibiyotik kullanımı da başlatıcı sebep olabilmektedir."



HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU BELİRTİLERİ 

Stres ve depresyonun bu hastalığı tetiklediğini belirten Uzm. Dr. Hayrullah Öztürk, hastalığın belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Klinik bulgularda ise ağrı (karın ağrısı), Şişkinlik, Kabızlık (ve/veya ishal) olarak belirti verir.  Bu hastalığın tanısı için bu bulguların 3 aydan uzun devam etmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşam kalitesini bozması ve buna sebep olabilecek başka bir hastalık bulunmaması gerekmektedir. Hassas bağırsak sendromunda tedavi, belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrarlamasını önlemeye yönelik olarak başarılı olmaktadır. Amaç hastaların günlük yaşamlarını sürdürmeleri ve yaşam kalitelerinin bozulmamasının sağlanmasıdır. Diyet değişiklikleri ve ilaç tedavileri ile hastalık geriletilebilir ve oluşturduğu sorunlar hafifletilebilir. Karında rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtiler ile ortaya çıkanlar mutlaka bir uzman doktor gözetiminde tedavilerine başlatılmalıdır."