Hamilelikte hurma yemek doğumu kolaylaştırıyor!

“Hurmanın Faydaları Nelerdir?” sorusunun cevabı halk tarafından oldukça merak ediliyor. Özellikle ramazanda iftar sofralarının baş tacı olan hurmanın birçok faydası bulunmaktadır. Hurmanın son zamanlarda göze çarpan en önemli özelliklerinden biri de doğal şeker içeriğiyle şeker ihtiyacını doğal yoldan kesmesi nedeniyle diyetlerde tatlı yapımında kullanılması. Hurma aynı zamanda vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir meyvedir. Kalp dostudur. Bu kadar faydasının arasında tadının güzel olması da cabası. Hurmayla ıslak kek ve kurabiye gibi birçok sağlıklı rafine şekersiz tatlı yapılabilmektedir.

Hurma, antioksidan kaynağı bir besin olduğu için vücuttaki toksinleri atar, insan vücudunun zinde kalabilmesi için 10’dan fazla element içermektedir. V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir. Düzenli olarak hurma tüketmek aynı zamanda kanser ve kalp hastalıkları riskini düşüyor. Hamile bayanların hurma tüketmesinin doğumu kolaylaştırdığı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hurma rahim adalesini kuvvetlendirmekte ve bu sayede doğumu kolaylaştırmaktadır. 

ÇAĞIMIZ HASTALIKLARINA HURMANIN FAYDALARI

Hurmanın faydaları arasında en önemlilerinden biri çağın hastalıklarına olan önleyici etkisidir.

İDEAL BİR BESİN

Potansiyel sağlık faydaları ve zengin hayati besinleri barındırması hurmayı hemen hemen ideal bir gıda haline getiriyor.

Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyor. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor.

Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10'dan fazla element içermektedir. Bu nedenle günümüzde bilim adamları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini belirtmektedirler. Bu konuda tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir.

HAFIZAYA İYİ GELİYOR

Hurmalar, bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal'e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma Beta-karoten'in uzun süreli kullanımı hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceğini ortaya koymuştur.

KANSERİ ÖNLEYİCİ

Hurmalarda yüksek oranda lif bulunur. (Yüzde 6,5-18). Büyük oranda hurmayla beslenen bedevi Araplarda kanser ve kalp hastalıkları riskinin düşük olduğu ortaya çıktı. Araştırmalar yüksek lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri olasılığını düşürdüğünü gösterdi.

Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir. Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önleyici özelliği vardır.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Yüksek besin değerinin yanında hurmaların antioksidan özelliklere sahip olduğu çeşitli araştırmalarda ortaya kondu. Antioksidanlar kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlemesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor.

KALP İLACI

Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlûllah (s.a.v.) Efendimiz hasta zi­yaretine giderler "Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra -"Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif'in kardeşi Haris İbn-i Kelede'ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine'nin Acve hurmasından yedi tane al­sın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin." Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtulmuştur.

"Eğer Acve hurması bulunamazsa, Medine hurması çekirdekleriyle öğütülür, az badem içi ve hı­yar çekirdeği öğütülür. Süt, zeytinyağı ve bal ile pişirilip macun yapılıp soğuk olarak yedirilir." Bu macun birçok hastalığa şifadır.

KOLESTEROLE VE DAMAR SERTLİĞİNE FAYDALI

Çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterolü yok eder. Kan damarlarını yumuşatıcı etkisi vardır. Özellikle Arap ülkelerinde yaşayanların hurmadan dolayı kolesterole, kalp damar hastalığına ve kanser hastalığına yakalanma oranları çok düşüktür.

HAMİLELİKTE HURMANIN FAYDALARI

Doğumu kolaylaştırıcı etkisi, lohusa ve bebek beslenmesinde kullanılması yaş hurmanın faydaları arasında.

DOĞUMU KOLAYLAŞTIRICI

Rahim adalesini kuvvetlendirir. Bu özellik doğumu kolaylaştırır. Hurma macununa 1/3'ü kadar defne tohumu öğütülüp karıştırılarak, doğuma 1 hafta kala yenmeye de­vam edilirse, doğum ağrısız ve çok kolay olur.

Hurmada bulunan oksitosin maddesi de, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle pek çok kaynakta "rapid birth" yani "hızlı doğum" ifadesiyle tanımlanmaktadır. Doğum sonrasında ise anne sütünü artırıcı etkisiyle bilinmektedir. Oksitosin esas olarak beyinde salgılanan, doğum sancılarını başlatan bir hormondur. Doğum öncesi vücudun tüm hazırlıkları bu hormon sayesinde başlar. Hormonun etkisi, ana rahmini oluşturan kaslarda ve anne sütünün salgılanmasını sağlayan kas yapısındaki hücrelerde görülür.

Doğum esnasında ana rahminin etkili olarak kasılması doğumun gerçekleşebilmesi için son derece önemlidir. Oksitosin de, rahmi oluşturan kasların çok güçlü bir şekilde kasılmasını sağlar. Ayrıca oksitosin, yeni doğmuş olan bebeğin beslenmesi için anne sütünün salgılanmasını başlatır. Hurmanın tek başına bu özelliği -oksitosin içermesi- bile Kuran'ın Allah'ın vahyi olduğunun önemli bir delilidir. Tıbbi olarak hurmanın faydalarının tespit edilmesi ancak yakın tarihlerde mümkün olmuştur. Hâlbuki Kuran'da yaklaşık 1400 sene evvel Allah'ın Hz. Meryem'e hamilelik döneminde hurma ile beslenmesini vahyettiği bildirilmektedir.

HAMİLELİKTE HURMA TÜKETİMİNİN DOĞUMU KOLAYLAŞTIRICI ETKİSİ İLE İLGİLİ BİLİMSEL BİR ARAŞTIRMA

Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde hamilelik sırasında hurma tüketiminin doğum sonuçlarına etkisi üzerine bir çalışma yapılmıştır. Araştırmada doğumdan önceki 4 haftada günde 6 adet hurma tüketen 69 kadına ve hurma tüketmeyen 45 kadına ait doğum sonuçları karşılaştırılmıştır. 2011 yılında yayınlanan çalışma sonuçlarına göre;

1- Hurma tüketen anne adaylarında rahim açıklığı belirgin şekilde (3,52 cm) tüketmeyenlere göre (2,02 cm) fazladır.

2- Hurma tüketen adayların % 96'sı herhangi bir tetikleyici olmadan doğuma başlarken, bu oran tüketmeyenlerde % 76'da kaldı.

3- Prostin/oksitosin kullanımı hurma tüketen adaylarda (% 28) tüketmeyenlere göre (% 47) belirgin olarak daha düşüktü.

4- Doğumun birinci evresi olan Latent Fazı hurma tüketmeyenlerde 906 dk = 15 saat sürerken hurma tüketenlerde bu süre 510 dk = 8,5 saate kadar düşmüştür.

HURMALI ŞEKERSİZ BROWNİ MALZEMELERİ

  • 1 buçuk su bardağı çekirdekleri ayıklanmış hurma
  • Yarım su bardağı oda sıcaklığında tereyağı veya hindistan cevizi yağı
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 75 gram (3/4) su bardağı kakao
  • 90 gram (yarım su bardağı + 2 yemek kaşığı) karabuğday unu (Başka çeşit un da kullanabilirsiniz.)
  • HURMALI ŞEKERSİZ BROWNİ NASIL YAPILIR?

  • Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın ve 20 cm’lik bir kalıbınızı hafif yağlayıp tabanına uygun yağlı kağıt keserek yapıştırın.
  • Bir blenderda 1 buçuk su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kuru hurmayı 1 su bardağı sıcak suyla pürüzsüz olana dek çekin.
  • Hurma püresini bir çırpma kabına alın ve 150 gr (yarım su bardağı) oda sıcaklığında yumuşamış tereyağla (hindistan cevizi yağı ile de deneyebilirsiniz) pürüzsüz bir karışım olana dek çırpın.
  • 2 adet yumurtayı birer birer arada çırparak ekleyin. 1 tatlı kaşığı vanilya ekleyin. En son ise 75 gr (3/4 su bardağı) kakao ve 90 gr (yarım su bardağı+2 yemek kaşığı) karabuğday ununu da(başka çeşit un da kullanabilirsiniz) ekleyin ve hamur haline gelir gelmez durdurun.
  • Kalıbınıza yayın ve 18-23 dakika pişirin.
  • Dilerseniz üzerine eritilmiş çikolata dökerek servis edebilirsiniz.