Horlama şikâyetleri kışın artıyor! Uzmanı sebebini açıkladı! Erkeklerde ve kadınlarda sebep farklı

Erkeklerde ve kadınlarda kışın horlama şikâyetleri daha fazla olur. Horlamanın sebeplerini açıklayan Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doktor Eren Yılmaz, kışın odayı nemlendirmeyi önerdi. Horlama sorununa çözüm önerileri haberimizde…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Horlamanın birçok sebebi olduğu gibi horlamaya çözüm önerileri de var. Kış aylarında horlama şikâyetlerinin artmasının birkaç nedeni bulunuyor.

Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doktor Eren Yılmaz, kış aylarında kalorifer ya da doğalgazla ısınma, ve kapalı alanlarda kuru havanın hakim olmasının solunum yollarını etkilediğini belirtti. İşte horlamayla ilgili tüm merak edilen soruların cevabı...

Kış aylarında horlama neden artar?

1. Kuru Hava: Isınmak için kullanılan doğalgaz ve kalorifer gibi sistemler havayı kurutur. Kuru hava solunum yollarını tahriş eder ve mukozaların kurumasına yol açar, bu da solunum yollarında tıkanıklığa sebep olur. Tıkanıklık arttıkça horlama olasılığı da artar.

2. Kapalı Alanlar ve Soğuk Hava: Soğuk havalarda evde daha fazla vakit geçirildiği için kapalı ortamlarda hava sirkülasyonu azalır. Aynı zamanda dışarıdaki soğuk hava da burun tıkanıklığını artırabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Kış aylarında hem kapalı alanlarda vakit geçirmek, hem de üst solunu yolu enfeksiyonlarının artması daha sık hastalanmaya ve burun tıkanıklığına yol açabilir. Bu da horlamayı arttıran etmenlerden biridir.

3. Fazla Kilolar: Kış aylarında hareketsizlik ve beslenme değişiklikleri kilo alımını artırabilir. Fazla kilo özellikle boyun ve çevresindeki yağlanmayı artırarak, solunum yollarının daralmasına yol açar ve horlama ihtimalini yükseltir.

Horlama en çok kimlerde görülür?

Horlama hem erkeklerde hem kadınlarda görülebilir, ancak yapısal ve hormonal nedenlerden dolayı erkeklerde daha sık rastlanır.

Kadınlarda özellikle menopoz sonrası hormonal değişiklikler sebebiyle horlama şikâyetlerinde artış görülebilir.

Hangi tür horlama hastalık işareti olabilir?

Obstrüktif Uyku Apnesi (OUA): Horlamaya gece boyunca kısa süreli nefes durmaları eşlik ediyorsa, bu obstrüktif uyku apnesi belirtisi olabilir. OUA ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Sürekli Horlama: Eğer sürekli ve yüksek şiddetli horlama varsa, bu da solunum yollarında yapısal bir problem olduğunun göstergesi olabilir.

Horlama için neler yapılabilir?

1. Nemlendirici kullanın: Odadaki havayı nemli tutmak için bir buhar makinesi ya da nemlendirici kullanabilirsiniz.

2. Oda sıcaklığını dengeleyin: Oda sıcaklığını 18-21 derece aralığında tutarak uyuma ortamını daha ideal hale getirebilirsiniz.

3. Uyku pozisyonunuzu değiştirin: Sırt üstü uyumak horlamayı artırabilir. Yan yatmak horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir.

4. Kilo kontrolü: Fazla kilolar, horlamayı tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduğundan, düzenli bir egzersiz programı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek faydalı olur.

5. Kapalı alanlarda daha az vakit geçirmek.

6. Havalandırmaya dikkat etmek.

3 besini tüketen doktor yüzü görmüyor! Canan Karatay sofradan eksik etmeyin diyor