Hobi olarak başladı, şimdi siparişlere yetişemiyor! El yapımı deri ürünlere ilgi arttı

Birbirinden farklı alanlar marifetli hanımların elleriyle buluşunca ortaya doğal ürünler çıkıyor. Afyonkarahisar'ın tek bayan deri işleme ustası Fatma Kıvrak, hobi olarak başladığı deri işlemeciliğinde siparişlere yetişemiyor. Sığır derisinden el yapımı ürünler yaptığını belirten Kıvrak, Covid-19 döneminde deri gibi doğal ürünlere ilginin daha da arttığını belirtti.

IHA

Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar birçok insanın el emeğiyle gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan biri olan Fatma Kıvrak Afyonkarahisar’da içerisinde unutulmaya yüz tutmuş sanat atölyelerini barındıran tarihi Taş Han’da deri işlemeciliğine hobi olarak başladı. Sonrasında bu işi sevmeye başlayan Kıvrak, şu an dericilikte sipariş yetiştiremiyor.

“2,5 EVDE KALDIK, EVDE KALIP BU SÜRECİ ATLATMAYA ÇALIŞTIK”

Sığır derisinden el yapımı ürünler yaptığını belirten Kıvrak, çanta, yemeni, çarık, aksesuarlar, tablo ve siparişe göre istenilen ürünlerin çalışmasını yaptığını belirtti. 2,5 aylık süre zarfından evlerinde çalıştığını kaydeden deri ustası Kıvrak, “2,5 evde kaldık, evde kalıp bu süreci atlatmaya çalıştık. Bizler hep üretici olduğumuzdan dolayı atölyeyi eve taşıdık ve evde üretim yapmaya başladık. İki haftadır da faaliyetlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.” dedi.

“DOĞAL ÜRÜNLER DAHA DA DEĞER KAZANMAYA BAŞLADI”

Deri gibi doğal ürünlere ilginin daha da arttığını kaydeden Kıvrak, “Benim kullandığım deri nefes alabilen bir deri ve nefes aldığından dolayı bakteri oluşumu yapmıyor. Bundan dolayı halk nasıl besleneceğini, nasıl giyineceği konusunda, nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öncelikli ve dikkatli davranmaya çalışıyor. Buda bizim yaptığımız ürünlerin daha da değer görmesini sağladı.” diye konuştu.

“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Unutulmaya yüz tutmuş mesleği 2 çırakla sürdürdüğünü belirten Kıvrak, “Dericilik aslında erkek işi ama işin bayanı erkeği değil bence o iş severek yapılmalı. Bu durumdan da memnunum. Ben dericiliği seviyorum ve insan sevdiği işi yapmalı bence. İlk başta hobi olarak başladık ve sonra burada görsellerimizi sergilemeye başladık. Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı bizler işte modernize ederken bugünün şartlarında yapmaya çalışıyoruz. Ben şuanda 2 tane çırak yetiştiriyorum. Umut ediyorum ki onlar da benden devralarak bu mesleğin ölmemesini sağlayacaklar.” dedi.