Hipertansiyon düşürücü DASH diyeti nedir? Nasıl uygulanır?

Zayıflarken sağlıklı kalmak mümkün. Peki hem zayıflamak hem de hipertansiyonu düşürmek mümkün mü? DASH diyeti sağlıklı yaşam biçimiyle kilo vermek isteyenleri zayıflatırken hipertansiyon hastalarını da iyileştiriyor. Peki, DASH diyeti nedir? DASH diyeti nasıl uygulanır?

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Zayıflarken sağlığına kavuşan insanların sayısı oldukça fazla. DASH diyetini yapanlar kilo verirken sağlıklarına kavuşuyorlar. Peki, DASH diyeti nedir? DASH diyeti nasıl uygulanır? İşte DASH diyeti hakkında bilinmesi gerekenler...

HİPERTANSİYONU İYİLEŞTİREN DASH DİYETİ

DASH DİYETİ NEDİR?

Dash diyeti, açılımı Dietary Approach to Stop Hypertension'dur. DASH diyetinin temel yaklaşımı yağı azaltılmış, sebze ve meyve içeriği bol, süt ürünleri sınırlı bir beslenme alışkanlığıdır. Bu diyetle yüksek kan basıncı; kilo kaybı, tuz ve alkol sınırlaması gibi faktörlerden bağımsız olarak düşmektedir. Bu diyet (posa) lif, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden zengindir.

DASH DİYETİNDE TÜKETİLEN BESİNLER VE TÜKETİLME MİKTARLARI

TAHILLAR: Günde 6-7 porsiyon 1 ince dilim tam buğday ekmeği, 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna, yulaf tüketilmeli.

SEBZELER: Günde 4-5 porsiyon 1 kase çiğ yeşil yapraklı sebze, yarım kase çiğ veya pişmiş sebze tüketilmeli.

MEYVELER: Günde 3 – 4 porsiyon 1 orta boy meyve, yarım kase dondurulmuş meyve, yarım kase kuru meyve tüketilmeli.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Günde 2-3 porsiyon 1 bardak az yağlı süt, 1 kase yoğurt, 40-60 gram az yağlı beyaz peynir tüketilmeli.

ET, BALIK, TAVUK: Günde 1-2 porsiyon avuç içi büyüklüğünde et, tavuk, balık, 1 adet yumurta tüketilmeli.

KURUYEMİŞLER VE KURUBAKLAGİLLER: Haftada 4-5 porsiyon yarım kâse çiğ kuruyemiş, 6-8 yemek kaşığı kuru baklagil tüketilmeli.

YAĞLAR: Günde 2-3 porsiyon 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ tüketilmeli.

TATLILAR: Tercihen tüketilmemeli eğer tüketilecekse de haftada 5 porsiyonu geçmemelidir. 1 yemek kaşığı reçel, bal, şeker tüketilmeli.