Hileli kıymanın belirtileri: Pütür pütürse asla tüketmeyin

Birçok üründe olduğu gibi kıymada da hileler yapılıyor. Hileli kıymayı fark etmenin yolları var. Kıymadan ekşimsi bir koku geliyorsa, yapısı yapış yapış ise hileli kıyma olabilir.

HABER MERKEZİ

Araştırmacılar son dönemde birçok gıda ürününde olduğu gibi kıymada da hilenin arttığını dile getiriyor. İşte bu nedenle bazı detayları bilmeden kıyma almak tehlikeli.

Kendi kazancını artırmak için bizim canımızı tehlikeye atmaya meraklı çok sayıda işletmeci var.

İşte uzmanlar, vatandaşların kıyma alırken bu işletmelerin oyunlarını ortaya çıkarabileceğini söylüyor.

İşte kıyma alırken mutlaka bakmamız gerekenler...

Kıyma parlak kırmızı değil, koyu mor-kahverengi (bayatlamış oksijen almamış)

Üstü parlak kırmızı ama alt kısmı gri-kahverengi (üstüne oksijen püskürtülmüş)

Dokunduğunuzda elinizde yapış yapış bir his kalıyor

Paketin içinde fazla su veya kan birikmiş

Kıyma kokusu ekşi, amonyak veya çürük yumurta gibi

Kıyma çok parlak, neredeyse neon kırmızı (gıda boyası katılmış)

Pişirirken aşırı derecede su salıyor (içine su emdirilmiş)

Pişince %40-50 küçülüyor (normalde max %20 küçülür)

Köfte yaptığınızda dağılıyor, hiç tutmuyor (içine ekmek, nişasta, soya katılmış)

Tavasında köpük köpük beyaz köpük çıkıyor (soya, nişasta, jelatin işareti)

Pişmiş hali gri-kahverengi, kırmızı kalmıyor

Etin içinde beyaz beyaz yağ parçaları yerine jöle gibi şeffaf parçalar var

Kıyma çok ucuz

Etiketinde "karışık kıyma yazıyor ama fiyat dana kıymadan düşük

Paketin üzerinde "donuk çözdürülmüş" yazmıyor ama kıyma ıslak ve yumuşak

Kıyma makinesinden yeni çekilmiş gibi değil, pütür pütür ve macun gibi

İçinde tavuk derisi, kıkırdak veya kemik tozu hissediliyor

Buzdolabında 1 gün durunca üstü yeşile dönüyor

Kıyma poşetinin içinde hava var ve şişmiş (bakteri çoğalması)

Satıcı "bugün çekildi" diyor ama kıyma soğuk değil, ılık

Kıyma çok ince çekilmiş, neredeyse krema kıvamında (içine sakatat ve deri karıştırılmış)

Pişerken yağ yerine beyaz sıvı akıyor (don yağı veya margarin katılmış)

Tadı et tadı değil, baharatla kapatılmış garip bir tat

İçinde nohut, mercimek, bulgur gibi dolgu maddeleri görülüyor

Kıyma çekilirken makinede tavuk kıyması çekilmiş, kırmızı boya katılmış

Kasapta kıyma çekerken gözünüzün önünde çekmiyor, arka odadan getiriyor

1 kg kıyma aldığınızda eve gelince 700-800 gr geliyor (suyu uçmuş)

Etiketinde "%100 dana" yazıyor ama fiyat çok düşük ve yağsız görünüyor

Kıymayı yoğururken elinizde beyaz toz kalıyor (kemik tozu, nişasta)

Pişirdikten sonra tavasında yağ yerine kalın bir tabaka kalıyor (işkembe, deri, margarin karışımı)