Herkesin şifa için araştırdığı uygulama EFT'nin faydaları neler?

Son günlerde özellikle anksiyete, depresyon, korku, kaygı ve stres için tercih edilen alternatif tekniklerden biri de EFT. Travmalar, kilo, para konuları ve fobilerin en çok şikâyet edilen konuların başında geldiğini belirten EFT Uzmanı Gülay Gecü, Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtladı. İşte “EFT nedir? EFT'nin faydaları nelerdir?” gibi en çok merak edilen soruların cevabı…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Travmalar, korku, kilo, para, fobi ve depresyon... Son birkaç yıldır herkeste duyduğumuz bu sorunlar ya da takıntılar için EFT tekniği tercih ediliyor. Peki, EFT nedir? EFT'nin faydaları nelerdir?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'nın sorularını yanıtlayan EFT Uzmanı Gülay Gecü, duygusal özgürleşme tekniği olarak bilinen EFT ile ilgili en çok merak edilenleri anlattı.

EFT son yıllarda çok popüler oldu. Sizce bu durumun sebebi nedir? Size en çok hangi şikâyetle geliyorlar?

Çünkü artık sorunlarımızı konuşmaktan, tekrar tekrar aynı sorunları yaşamaktan sıkıldık. Problemleri kısa sürede ve etkili bir yöntemle çözme fikri herkese daha güvenli geliyor ve mutlu ediyor. EFT'nin akupunktur temelli yaklaşımı, ruhumuzdaki yaraları sararken fizik beden duyumları ve rahatlığı ile bunları deneyimlemesi, EFT'ye rağbetin artmasında etkili oldu. Ve her seans sonrasında deneyimleyen herkeste bir rahatlama ve huzur hali ortaya çıktığı için, EFT çok sevildi. Travmalarımız, kilo, para ve fobiler benim en çok çalıştığım konular. Danışanlarıma ve öğrencilerime baktığımda daha çok kadınların rağbet ettiğini görüyorum. Çünkü kadınlarımız hayatın her alanında başroldeler ve bu onları hem fiziksel hem de ruhsal anlamda çok yıpratıyor.

EFT'nin insanların anksiyete ve depresyon belirtileri, korku, fobiler ve stresle ilgili fiziksel semptomları iyileştirdiği belirtiliyor. Gerçekten etkisi nasıl belli oluyor?

Evet, iyileştiriyor. Çünkü EFT akupunktur temelli bir teknik ve amaç, meridyen kanalı adını verdiğimiz enerji kanallarını harekete geçirerek, hem bedenin hem de ruhun iyileşmesini sağlamak. Meridyen kanallarının her biri, organlarımızla bağlantılı ve biz herhangi bir negatif olay yaşadığımızda, bu duygu bedene kayıt edilir. Ve biz, farkında olmadan, eğer bu duyguları temizlemezsek, enerji bedende blokaj oluşmaya başlar ve beden artık bu tıkanıklığı çözemediğinde, hasta olmaya başlar. Stres, bilinçaltında tehlike olarak tanımlandığı için, bilinçaltı bizi korumak üzere 'savaş veya kaç' moduna alır. İşte hastalıkların birçoğu, bilinçaltının savaş veya kaç sinyalinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. EFT vuruşları sayesinde bizler, sinir uçlarını uyararak, beyinde 'amigdala' adı verilen anılarımızın depolandığı bölüme pozitif sinyaller göndererek, seans sırasında onu güvende tutarız. Ve en travmatik anıları temizlerken bile, güvenle sonuca ulaşırız. Seans sonrası verdiğimiz tapping çalışmaları, enerji bedenin enerjisini yükseltmeye yardımcı olur ve biz artık travmatik olayları sıradan bir hikâye olarak hatırlamaya başlarız. Fizik beden üzerinde kendini ağrı, acı, halsizlik, yorgunluk olarak var eden; Depresyon, kaygı bozukluğu, korku, endişe, fobiler gibi bizi yoran ve günlük hayatımızı olumsuz etkileyen deneyimleri çalıştıktan sonra, bedenimiz gevşemeye, rahatlamaya başlar ve biz kendimizi huzurlu hissederiz.

İYİ BİR EFT UZMANI İÇİN ŞARTLARA DİKKAT

Araştırırken birçok insanın bu konuyla ilgilendiğini gördüm. EFT'den şifa bulmak isteyenler uzman seçerken neye dikkat etmeli?

EFT uzmanı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, lisansı ve tecrübesi. Ne yazık ki ülkemizde dört saatlik eğitimlerle kendini EFT uzmanı olarak tanıtan kişiler var ve bu kişiler, daha EFT noktalarının neresi olduğunu bilmeden bu eğitimleri tamamlıyorlar. Ne yazık ki, bu kişilere denk gelip, çözüm bulamayan hatta daha zor duruma düşen danışanlarla karşılaştım. Benim EFT eğitimleri sırasında uzman adayı öğrencilerime verdiğim bir öğüt vardır; profesyonel olarak bu işi yapmadan önce kendi hikâyelerinizi temizleyin. Sizler enerji olarak zengin olmak ve danışanlarınıza faydalı olmak istiyorsanız, bunun öncelikli yolu budur. Ve ben eğitimlerimde, uzman adaylarının hikâyelerini temizleyerek, onların uzmanlık yolculuğuna örnek seans çalışmalarıyla katkıda bulunmayı seçiyorum. İyi bir EFT uzmanı arayan kişiler, bu tecrübe ve enerji kısmına da dikkat etmeliler. İyi bir EFT uzmanına denk geldiğinizde, öncelikle hissedeceğiniz şey 'güven'dir. Çünkü enerji gerçektir ve bu size yansır. Bunu hissedersiniz.

YURT DIŞINDA EFT'YE BAKIŞ PROFESYONELCE

Yaş sınırı var mı? Herkes bu teknikten faydalanabilir mi?

2 yaştan başlayarak herkes bu teknikten yaralanabilir. Ancak, epilepsi, bipolar ve şizofren kişilik bozukluğu tanısı alanlar bu teknikten yararlanamazlar.

Son olarak EFT gibi tekniklere yurt dışındaki bakış açısıyla Türkiye'deki bakış açısı arasında sizce ne gibi farklar var?

Alternatif tekniklere yurt dışındaki bakış, profesyonelce. Bu tekniklerin neredeyse hepsi yurt dışında keşfedilen teknikler, çünkü öğrenmeye açıklar, 'alternatif' kelimesi bir tehdit yerine bir 'tercih' olarak algılanıyor. Ayrıca, alternatif teknikler dâhil, her şey, belirli hukuki düzenlemelerle takip ediliyor. Örneğin, yurt dışındaki uzmanlar, danışanlara bireysel sigorta yaptırmak zorundalar. Haklarının korunduğunu bilen danışanlar da ihtiyaçlarına uygun alanlardaki yöntemleri seçiyorlar. Bir de bu alanlarda uzman olan kişiler, uzman olabilmek için, 3 saat değil en az 1 hafta olmak üzere uzun soluklu eğitimler alarak ve sınavlara tabi tutularak bu unvanı alıyorlar. EFT, yurt dışında artık enerji psikolojisi adı altında üniversitelerde araştırılan ve bu araştırmalar için fon ayrılan bir alan oldu.

Türkiye'de de üniversitelerde yüksek lisans tez konularında araştırılmaya başlanan bir alan olmaya başladı EFT ama yetersiz. Türkiye'deki eğitim ve sertifikasyon alanındaki belirsizlikler, bu tekniğe dair ön yargılar ne yazık ki bu alanda belirsizliğe neden oluyor. Herkesin üniversiteye gitmesi gibi bir algı var ya da ' aman canım bende uzman olurum' diye yapılan işin önemini anlamayan iki uç kesim arasında sıkışıp kalan bir 'profesyonel olmayan' bir süreç var. Bu da alternatif tekniklere olan güvenin sarsılmasına neden oluyor. Dilerim, bizlerin uzun emekler sonucunda elde ettiğimiz bu eğitimlere dair hukuki düzenlemeler, EFT'nin hak ettiği değeri almasına yardımcı olur.