Herkesin evinde var, çiğ çiğ tüketen yaşadı! Meğer kalp ilacıymış

Osman Müftüoğlu'ndan Canan Karatay'a kadar birçok uzman isim mor soğan tüketmeyi öneriyor. Çünkü mor soğan, yüksek antioksidan içeriği sayesinde kalp sağlığından bağışıklığın güçlenmesine kadar pek çok alanda vücuda fayda sağlıyor. İşte kalp ilacı olan mor soğanın faydaları…

Mor Papatya

Beslenme araştırmaları, mor soğanın sağlık için büyük önem taşıdığını gösteriyor. Antosiyaninler, vitaminler ve prebiyotik lif yönünden zengin olan mor soğan; kalp-damar sağlığını koruyarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor.

Türkiye'de Canan Karatay ve Osman Müftüoğlu gibi birçok profesör, özellikle hastalık dönemlerinde mor soğanın günlük tüketimine vurgu yaparken, çiğ olarak yenildiğinde etkisinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.

MOR SOĞANIN FAYDALARI

Mor soğan (kırmızı soğan), içerdiği antosiyanin pigmentleri sayesinde hem güçlü bir antioksidan kaynağıdır hem de bağışıklığı destekleyen birçok özelliğe sahiptir:

Antioksidan deposu: Serbest radikallerle savaşır

Kalp sağlığını destekler: Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı

Kan şekeri kontrolünde rol oynar

İltihap giderici etkisi yüksek

Sindirim dostu: Prebiyotik lif içerir

Kanser karşıtı potansiyel: Özellikle mide ve kolon kanserine karşı koruyucu olduğu araştırılıyor

K vitamini ve C vitamini kaynağı

Cilt & saç sağlığını destekler

MOR SOĞANLA İLGİLİ ARAŞTIRMALARDA ÖNE ÇIKANLAR

Bilimsel yayınlarda en fazla öne çıkan noktalar:

Antosiyanin ve quercetin içeriği sayesinde kardiovasküler hastalık riskini azaltabilir

Anti-enflamatuar etkisiyle bağışıklığı güçlendirebilir

Bağırsak florasını destekleyerek metabolizmayı iyileştirme etkisine sahip

Tümör hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceği yönünde veriler mevcut

Rafine şeker tüketiminin yoğun olduğu toplumlarda kan şekeri dengeleyici rolü var

UZMANLAR NE DİYOR?

Türkiye'de birçok akademisyen, özellikle grip dönemlerinde ve kalp sağlığı için mor soğanın sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, özellikle çiğ tüketmeyi öneriyor.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Mor soğanın kanser önleyici potansiyeline ve bağışıklık artırıcı gücüne sıkça dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Canan Karatay

Doğal antibiyotik etkisi nedeniyle "soğan ve sarımsak sofradan eksik edilmemeli." diyor.

Canan Karatay'dan C vitamini ezberini bozan açıklama! Boşuna portakal suyu içmeyin onun yerine...