Mor Papatya
Beslenme araştırmaları, mor soğanın sağlık için büyük önem taşıdığını gösteriyor. Antosiyaninler, vitaminler ve prebiyotik lif yönünden zengin olan mor soğan; kalp-damar sağlığını koruyarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor.
Türkiye'de Canan Karatay ve Osman Müftüoğlu gibi birçok profesör, özellikle hastalık dönemlerinde mor soğanın günlük tüketimine vurgu yaparken, çiğ olarak yenildiğinde etkisinin daha yüksek olduğunu belirtiyor.
MOR SOĞANIN FAYDALARI
Mor soğan (kırmızı soğan), içerdiği antosiyanin pigmentleri sayesinde hem güçlü bir antioksidan kaynağıdır hem de bağışıklığı destekleyen birçok özelliğe sahiptir:
Antioksidan deposu: Serbest radikallerle savaşır
Kalp sağlığını destekler: Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı
Kan şekeri kontrolünde rol oynar
İltihap giderici etkisi yüksek
Sindirim dostu: Prebiyotik lif içerir
Kanser karşıtı potansiyel: Özellikle mide ve kolon kanserine karşı koruyucu olduğu araştırılıyor
K vitamini ve C vitamini kaynağı
Cilt & saç sağlığını destekler
MOR SOĞANLA İLGİLİ ARAŞTIRMALARDA ÖNE ÇIKANLAR
Bilimsel yayınlarda en fazla öne çıkan noktalar:
Antosiyanin ve quercetin içeriği sayesinde kardiovasküler hastalık riskini azaltabilir
Anti-enflamatuar etkisiyle bağışıklığı güçlendirebilir
Bağırsak florasını destekleyerek metabolizmayı iyileştirme etkisine sahip
Tümör hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceği yönünde veriler mevcut
Rafine şeker tüketiminin yoğun olduğu toplumlarda kan şekeri dengeleyici rolü var
UZMANLAR NE DİYOR?
Türkiye'de birçok akademisyen, özellikle grip dönemlerinde ve kalp sağlığı için mor soğanın sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, özellikle çiğ tüketmeyi öneriyor.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Mor soğanın kanser önleyici potansiyeline ve bağışıklık artırıcı gücüne sıkça dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Canan Karatay
Doğal antibiyotik etkisi nedeniyle "soğan ve sarımsak sofradan eksik edilmemeli." diyor.