Herkes yanlış biliyor: Sirkeli su ateşi düşürmüyor! Çocuklardaki ateşlenmeyi düşüren doğal yollar nelerdir?

Vücudun ısı oranındaki büyük değişime ateşlenme denir. Bu sağlık sorunu yetişkinlere oranla çocuklarda daha fazladır. Ateşlenmenin çocuklarda fazla olmasının nedeni enfeksiyonlara bağlı bağışıklığın daha zayıf olmasından kaynaklıdır. Önüne geçilmediğinde ciddi hasarlar bırakabilir. Peki çocuklarda ateşlenme neden olur? Çocuklardaki ateşlenmeyi düşüren doğal yollar nelerdir?

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Mevsim geçişlerine denk gelen eğitim ve öğretim hayatında uzmanlar velilerin çocuklarını okullara bırakmadan önce sağlık kontrollerinin yapılmasını öneriyor. Bunun nedenlerinden biri yaklaşık 3 yıldır tüm dünya da etkili olan koronavirüs ve mutasyon çeşitleri oldu. Bu yüzden uzmanlar hastalıklar konusunda velilerin bilinçlenmesi gerektiğini önerir. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha fazla etkiye neden olan virüs ve bakteriler öncelikle ateşlenmeye neden olur. Ateşlenme bağışıklığın virüsle savaştığı sırada vücudun gösterdiği bir reaksiyondur. Ancak önlenmediğinde vücutta özellikle siniri sisteminde ciddi hasarlar bırakır. Sinir sistemi aracılığıyla beyin komplikasyonlarını alt üst eden ateşlenme çeşitli rahatsızlıklar sonrası görülme oranı yüksektir.


ÇOCUKLARDA ATEŞLENME NEDEN OLUR?

En basit haliyle çocuklardaki ateşlenme grip ve nezle ile görülür. Bunun yanı sıra bakteri ve virüsler neden olduğu diğer tüm hastalıklar ateşlenmeye yol açar. Ateşlenmenin yüksekliği ise virüsün ya da bakterinin vücuda yerleştiği alanı gösterir. 38 derece de olan göstergeye göre ateşlenme bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğinin göstergesidir. Ancak 38 derecenin üstüne çıkan ateşlenme de virüsün kemiklere ve sinir hücrelerine sıçradığının kanıtı olarak uzmanlar tarafından kabul edilir. Ateşlenme artıkça kemik dokularında azalma meydana gelir. Çocuklarda ateşlenme çok hızlı bir şekilde ilerler. 38 derece ve üstüne çıkan ateşlenme de vakit kaybetmeden bir uzmana danışmanız gerekir. 38 derece ateşlenme de ise evde bazı yöntemlerle bu durumu kontrol edebilirsiniz. Ateşlenme 2 günden fazla aynı seyirde devam ederse çocuğunuzu mutlaka bir doktora gösteriniz.

- Kemik ve kaslarda meydana gelen iltihaplanma

- Böbrek ve mesanede görülen idrar yolu enfeksiyonu

- Kızamık, suçiçeği ve adenovirüsü


ÇOCUKLARDA ATEŞLENMENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücutta titreme

Terleme özellikle sırt bölgesinde

Şiddetli baş dönmesi ve mide bulantısı

Gözlerde kayma

Ciltte kızarıklık

Nöbet geçirmeye benzer kriziler

Sürekli uyku hali

Not: Sirkeli su yüksek ateşe fayda sağlamaz. Aksine sirkeli su damarların genişlemesine yol açar. Bu da vücutta kan akışını hızlandırarak kalbe kan dolmasına neden olabilir. Uzmanlar bu durumunun kalp krizine yol açacağı konusunda uyardı.


ÇOCUKLARDA ATEŞLENMEYİ DÜŞÜREN DOĞAL YOLLAR NELERDİR?

Öncelikle çocuğun bulunduğu odanın ısınını düşürmeyecek derecede temiz hava alması için pencereleri açınız.

Bol bol ılık su ya da ılık limonlu su tüketmesini sağlayınız.

Bu süreçte mide bulantısı artması akabinde çocuğun kusması mide ve bağırsakların temizlenmesi için fayda sağlar.

Nane ve bal karışımı virüsün vücuttaki aktifliğini önler. Bu yüzden bir su bardağı su bir çay kaşığı nane yarım çay kaşığı balı karıştırıp kaynatınız. Süzerek bardağa boşaltın hafif ılık tüketmesi gerekir.

Ilık bir duş almasını sağlayınız.

Kıyafetlerini gün için de sık sık değiştiriniz.

Çocuklarda ateşi en hızlı düşüren doğal besin ise ebegümecidir. Ebegümeci çayı bağışıklık sistemindeki proteini artırır. Virüse karşı bağışıklıkta kalkan oluşturur.

Güvem eriğinin faydaları nelerdir? Güvem eriği nasıl tüketilir?