Şeker oranı yüksek içecekler kan şekerini yükseltiyor. Peki meyve sularındaki tehlike nedir? İşte yanıtı...
MEYVE SULARINDAKİ TEHLİKE
Meyve sağlıklıdır fakat meyve suyu ister taze sıkılmış olsun ister pastörize edilmiş endüstriyel meyve suyu olsun sağlık açısından zararlıdır. Meyvelerde glikozun yanı sıra fruktoz da bulunmaktadır. Fruktoz bilindiği gibi meyve şekeridir ve meyvelerdeki glikoz/fruktoz oranı meyveye göre ve olgunlaşma evresine göre değişiklik gösterir. Meyvelerde ayrıca bol miktarda lif, fitobesin, antioksidan, antikanserojen bileşikler, vitamin ve mineraller bulunur. Lifler fruktoz ve glikozun yavaş yavaş emilmesini sağlayarak kan şekerini dengeler. Gerek taze sıkılmış gerekse endüstriyel olarak hazırlanmış meyve sularında ise lif olmadığı için glisemik indeks yüksektir, hızla kan şekeri yükselir ve ardından insülin salgılanması gerçekleşir. İnsülin yağ depolayan bir hormondur aynı zamanda kan şekerini düşürür, acıkma hissi ortaya çıkar ve kişi tekrar yemek yeme ihtiyacı duyar. Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin günde 30 gramdan fazla şeker katkısı almamalarını önermektedir. Bu bir çay bardağı meyve suyuna eşdeğerdir.