Petek üzerinde portakal kurutulur mu?

Portakalın kabuğu, suyu, kendisi ve kurusu olmak üzere her şeyi şifa. Özellikle portakalın kurusu son yılların favorisi oldu. Peki, portakal nasıl kurutulur? Kışın petek üzerinde portakal kurutulur mu? İşte sunumların ve çayların aksesuarı ve şifası olan portakalı kurutmanın teknikleri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Portakal kurusu son yıllarda hayatımıza giren en önemli ürünlerden biri oldu. Özel günlerdeki çiçeklerden yapılan tatlının sunumuna ve hatta demlenen çaya kadar her şeyde portakal kurusu görmek mümkün. Portakal kurusunun bu kadar değerli olması birçok kişiyi kışın portakal kurutma telaşına düşürdü. Bu yüzden birçok kişi evinde peteklerin üzerine portakal diziyor. Peki, kışın portakal nasıl kurutulur? İşte yanıtı...

PETEK ÜZERİNDE PORTAKAL NASIL KURUTULUR?

Portakalları iyice yıkayın. Yaklaşık 15 dakika boyunca yarısı su olmak üzere sirkeli suda bekletin. Sudan çıkınca kurulayın.

Portakalları dilimleyin. Dilimleri tepsilere dizin. Üst üste olmamasına özen gösterin. Peteğin üzerine kağıt rulo serin ve portakalları dizin.

125 derede veya daha düşük sıcaklıkta kurutmaya özen gösterin.

Portakallar genellikle kurutma aşamasında şekerlerin ısıdan dolayı kahverengileşmesi nedeniyle kahverengileşir. Sıcaklığın düşürülmesi bunu önlemeye yardımcı olabilir, ancak kurutma işlemine biraz daha zaman eklemeniz gerekir. Kolayca ikiye ayırabildiğiniz zaman tamamen kurudur.

PORTAKAL KURUTMANIN PÜF NOKTALARI

Dilimlerinizi, tepsilerinize yapışmalarını önlemek için üç ila dört saatlik sürenin sonunda ve her beş saatte bir çevirin. Kontrol etmek ve çevirmek küfün de önüne geçer.

Portakallarda bulunan C vitamininin tamamının kalmasını istiyorsanız, 115°F/46°C'de veya daha düşük sıcaklıkta kurutmanız gerekir. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa A Vitamini ve vitaminler açısından o kadar fazla besin kaybedersiniz. Bu kuruma süresini uzatır.

Portakal kabuğunu (beyaz öz hariç) çıkarmak için en sevdiğiniz narenciye kabuğu rendesini kullanın, iki kağıt havlu arasına koyun ve hava almasına izin verin bir gün kadar kurutun.

Ayrıca bunları bir kahve filtresine veya kurutma tepsinizdeki kurutucu tepsilerine yerleştirip 95°F/35°C'de kuruyana kadar kurutabilirsiniz.

Hava geçirmez bir kapta saklayın ve dışarıdaysanız taze lezzet yerine, bir kahve değirmeni içinde öğüterek veya ince şeritler halinde doğrayarak kullanın.

PORTAKAL KABUĞU NASIL SAKLANIR?

Hava geçirmez bir kapta 8-10 aya kadar saklayabilirsiniz. Doğrudan güneş ışığından uzak, karanlık, serin ve kuru bir yerde saklayabilirseniz.

MANDALİNA KABUĞU NASIL KURUTULUR?

Mandalina kabuğu Çin yemeklerinde çok kullanılır.

Parşömen kaplı bir fırın tepsisine yaklaşık yarım saat boyunca 200 derecede, yakmamaya dikkat ederek kurutabilirsiniz.