Kış hastalıkları için sofralardan turşu eksik olmuyor. Çünkü turşu hem kabızlığa iyi geliyor hem de bağışıklığı güçlendiriyor. Bu yüzden kışın turşuyu ziyan etmemek için özen gösterilmesi gerekiyor. Özellikle turşu üzerindeki beyaz tabakayı görünce turşuyu dökenler var. Peki, bu doğru mu?
1. Karanlıkta bekletin. Turşunun karanlıkta bekletilmesinin sebebi ısıdan korumaktır. Yüksek ısı turşuda zararlı bakterilerin üremesine neden olur. Bekletilme süresi genellikle 6 haftadır.
2. Turşuda oluşan beyaz tabaka da diğer merak edilen konudur. Bu beyaz tabaka turşuya uygun oranlarda tuz eklenmediyse ve turşu uygun sıcaklıkta bekletilmediyse oluşuyor.
3. Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka görüyorsanız hemen alın. Çünkü beyaz tabaka küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur. Yumuşamaya ve beyaz tabakaya karşı turşuyu arada kontrol edin.
TURŞU YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Turşu yapımında asla ezik meyve sebzeler kullanmayın. Ezik ya da çürümeye yaklaşmış besinler zararlı bakteri ürettiği gibi yararlı bakterileri de engeller.
İçme suyu ile hazırlayın. Eğer içme suyu kullanmak istemiyorsanız, kullanacağınız suyu mutlaka kaynatın.
Cam kavanoz kullanın
Yeterince tuz ekleyin. Eğer turşunuz yumuşar ya da suyu bulanıklaşırsa bunun sebebi tuzunu az koymanızdır.
Tuzda aşırıya kaçtığınızda ise turşunun hazır olma süresi uzar.
Turşuda kaya tuzu ve sirke kullanın.