Herkes maymun çiçeği virüsü sanıyor! Gerçekte durum farklı

Son dönemde ortaya çıkan ve endişe oluşturmaya başlayan Maymun Çiçeği Virüsü (MPOX) şuan dünyanın gündeminde. Ancak maymun çiçeği virüsüne benzetilen bül rahatsızlığı, vatandaşta korkuya sebep oldu. İşte haberin detayları…

Farklı özellikteki cilt lezyonları pek çok dermatolojik hastalığın ilk belirtilerinden biri olabilir. Bu nedenle deride görülen çeşitli lezyon yapıları rutin muayeneler esnasında yakın takip edilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ İLE BÜL BİRBİRİNE KARIŞTIRILIYOR

Bül çeşitli enfeksiyonlara, bağışıklık sistemi ile ilgili bazı hastalıklara, çeşitli ilaçların kullanımına ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkar.

Farklı özellikteki bül lezyonlarını tanımak ve doğru şekilde ayırt edebilmek hastalığın etkin tedavi edilebilmesi açısından son derece önemlidir.

Fakat bu durum maymun çiçeği virüsü ile karıştırılmamalıdır. Maymun çiçeği virüsü farklı etkenlerde görülmeye başlar.

CİLT LEZYONLARI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Primer cilt lezyonları başlıca şunlardır:

Makül: Deri ile aynı seviyede olup dokunma ile cilt yüzeyinden hissedilmez, çapı 1 cm'den daha küçüktür ve çevresinde yer alan doku ile yalnızca renk bakımından değişiklik gösterir.

Patch: Makül lezyon boyutu 1 cm'i aştığında patch olarak adlandırılır.

Papül: Çapı 1 cm'den küçük olan sert yapılı lezyonlardır.

Nodül: Papül lezyonunun çapı 1 santimetreyi aştığında nodül adını alır. Genellikle vücudun alt kısımlarında, ağrılı, kızarık şişliklerle tariflenir.

Plak: Çapı 1 cm'den küçük olan papüllerin birleşerek oluşturduğu sert, geniş lezyon tabakaları plak olarak adlandırılır.

Vezikül: Çapı 0,5 cm'den küçük, içi su toplamış cilt lezyonlarıdır.

Bül: Vezikül çapı 0,5 cm'i aştığında bül olarak adlandırılır ve sıklıkla yanık durumunda ortaya çıkan bu cilt lezyonları çeşitli enfeksiyonlarla birlikte de görülebilir.

Püstül: Vezikül ve bül lezyonlarının enfekte olması ile ortaya çıkan iltihaplı lezyonlardır.

Bu lezyonlar genel olarak 0.5 cm büyüklüğünde su topladığında bül olarak adlandırılır. Bül ise görüntü itibariyle maymun çiçeği belirtilerine benzetilebilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği belirtilerinin başlıca belirtileri şunlardır;

* Yüksek ateş

* Baş, sırt ve kas ağrıları

* Lenf bezlerinde şişlikler.

* Yorgunluk hali.

* Üşüme ve titreme.

* Ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler.

Son maddede bahsi geçen su dolu küçük kabarcıklar bül benzeri bir görünüme sahiptir. Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan vatandaşlar bül olarak gördükleri vakayı maymun çiçeği virüsü ile karıştırmaktadır.

Fakat işin gerçeği birbirinden farklıdır. Maymun çiçeği ölümcül bir virüs iken bül rahatsızlığı kısacası darbeye dayalı su toplaması olarak belirtebiliriz.

Öte yandan söz konusu hastalıları geçirenlerin erken teşhis için uzman bir doktora görünmesi tavsiye edilir.