AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Ispanak kış sebzelerinin oldukça tercih edilen sebzelerinden biridir. Ancak ıspanak doğru şekilde yıkanmadığında ve saklanmadığında zehirlenmelere yol açabilir. Birçok kişi ıspanak tüketmeden önce 'Ispanak nasıl temizlenir?' diye araştırıyor.
ISPANAĞI ZEHİRLİ YAPAN OT
Ispanak tükettiğinizde mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş, genel halsizlik ve yorgunluk gibi belirtileri yaşıyorsanız hemen bir sağlık uzmanına danışmanınız büyük önem taşıyor. Ispanağın içerisinde zehirli yapan bir ot var. Ispanak zehirlenmeleriyle yol açan güzel avrat otu, patlıcangiller familyasına ait ve içinde bulunan "atropin" maddesi nedeniyle çok zehirli bir bitki.
ISPANAK NASIL TEMİZLENİR?
Ispanağı tüketmeden önce özellikle yıkanması gerekir. Toprak veya kir kalıntılarını temizlemek için sirkeden yardım alabilirsiniz. Bir kabın içerisine sirke doldurun ve ıspanakları içerisine batırın. Daha sonra ise ıspanakları tek tek suda bolca yıkayın. Ayrıca tüketmeden önce ıspanağı doğru koşullarda saklamanız çok önemli. Ispanakları buzdolabında nemli bir beze sararak saklayabilirsiniz. Böylece ıspanaklarınız hem bakteri üretmeyecek hem de taze kalmasına yardımcı olacak.
AŞIRI PİŞİRMEMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Uzmanlar ıspanağı aşırı pişirmenin içindeki besin değerini azalttığını söylüyor. Ispanağı mümkünse hafif pişirip hafif çiğ bir şekilde tüketmek daha sağlıklı olabilir. Aynı zamanda hafif haşlayarak da tüketebilirsiniz. Ispanak gibi sağlıklı sebzeleri özellikle temizliği ve hazırlığını dikkatli yaptığınızda vücuda oldukça yarar sağlar.