Herkes faydalı diye yiyor! Dikkat edilmezse zehirleyebilir

Sağlıklı bir sebze olan ıspanak, birçok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Özellikle kış sebzesi olarak bilinen ıspanak dikkatli olunmazsa zehirleyebiliyor. Ispanak yanlış saklandığında, temizlendiğinde veya hazırlandığında zehirlenmelere yol açabiliyor. Ispanağı tüketmeden önce ise uzun süre suda bekletmek gerekiyor. Peki zehirli ıspanak nasıl anlaşılır? Peki ıspanak nasıl temizlenir, pişirilir? İşte herkesin faydalı diye yediği ıspanağın içindeki zehirlenmeye yol açan ot…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Ispanak kış sebzelerinin oldukça tercih edilen sebzelerinden biridir. Ancak ıspanak doğru şekilde yıkanmadığında ve saklanmadığında zehirlenmelere yol açabilir. Birçok kişi ıspanak tüketmeden önce 'Ispanak nasıl temizlenir?' diye araştırıyor.

DİKKAT EDİLMEZSE ZEHİRLEYEBİLİR

Ispanak yanlış koşullarda tüketildiğinde bakteri oluşumunu destekleyebiliyor. Bu gibi durumlarda ise ıspanak tüketildiğinde gıda zehirlenme riski artabiliyor. Peki ıspanak nasıl doğru şekilde saklanır, temizlenir ve pişirilir? İşte detaylar...

ISPANAĞI ZEHİRLİ YAPAN OT

Ispanak tükettiğinizde mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş, genel halsizlik ve yorgunluk gibi belirtileri yaşıyorsanız hemen bir sağlık uzmanına danışmanınız büyük önem taşıyor. Ispanağın içerisinde zehirli yapan bir ot var. Ispanak zehirlenmeleriyle yol açan güzel avrat otu, patlıcangiller familyasına ait ve içinde bulunan "atropin" maddesi nedeniyle çok zehirli bir bitki.

ISPANAK NASIL TEMİZLENİR?

Ispanağı tüketmeden önce özellikle yıkanması gerekir. Toprak veya kir kalıntılarını temizlemek için sirkeden yardım alabilirsiniz. Bir kabın içerisine sirke doldurun ve ıspanakları içerisine batırın. Daha sonra ise ıspanakları tek tek suda bolca yıkayın. Ayrıca tüketmeden önce ıspanağı doğru koşullarda saklamanız çok önemli. Ispanakları buzdolabında nemli bir beze sararak saklayabilirsiniz. Böylece ıspanaklarınız hem bakteri üretmeyecek hem de taze kalmasına yardımcı olacak.

AŞIRI PİŞİRMEMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Uzmanlar ıspanağı aşırı pişirmenin içindeki besin değerini azalttığını söylüyor. Ispanağı mümkünse hafif pişirip hafif çiğ bir şekilde tüketmek daha sağlıklı olabilir. Aynı zamanda hafif haşlayarak da tüketebilirsiniz. Ispanak gibi sağlıklı sebzeleri özellikle temizliği ve hazırlığını dikkatli yaptığınızda vücuda oldukça yarar sağlar.