Meyan kökünün bugüne kadar hep faydalarını duyduk. Fakat meyan kökünün zararları da bulunuyor.
Posta'ya açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Yegane Özcan, meyan kökünün hamile kadınlarda erken doğuma neden olabildiğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:
"Çok miktarda meyan kökü ve onu içeren ürünler yemek çocuğun zekasını geriletiyor. Meyan kökünün içerisindeki glisirizin anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiliyor. Ayrıca dikkat eksikliği de yapıyor."
ŞEKERDEN 40 KAT DAHA TATLI
Çok eskilerden beri Anadolu'da şerbeti yapılan, çay olarak tüketilen ve birçok gıda ürününe de katılan meyan köküne yönelik son yıllarda yapılan araştırmalar özellikle anne adaylarını yakından ilgilendiriyor.
Meyan kökünün mide zarını koruduğunu, romatizmal hastalıklara ve ülsere karşı da iyi geldiğini söyleyen Dr. Yegane, "Şerbetinin epilepsi hastalarında sakinleştirici etkisi de biliniyor. Ancak meyan kökü şerbetinin şekerden 40 kat daha tatlı olduğu unutulmamalıdır." ifadelerini kullandı.
ERKEN DOĞUM SEBEBİ OLABİLİR
Meyan kökü sıvı preparatının suyun içine katılarak tüketildiğini aktaran Dr. Özcan, "Ancak meyan kökü preparatları potasyum düşüklüğü ve kalp yetmezliği yaptığı için 9 haftadan fazla kullanılmamalı ve günlük dozu 200 ile 600 miligramı geçmemelidir." dedi.
Özellikle yüksek tansiyonu, düşük potasyumu, kalp hastalarının ve hamilelerin meyan kökünü tüketmemesini öneren Dr. Özcan, "Meyan kökü antiaritmik ilaçlarla etkileşime girer. Kemoterapi esnasında da kullanılamaz. Meyan kökünün en belirgin yan etkilerinden biride hamilelerde erken doğuma sebebiyet vermesidir." diye konuştu.