Her siğil kanser belirtisi anlamına mı geliyor? Siğillerden 5 dakikada kurtulmak mümkün

Vücudun bazı bölgelerinde ortaya çıkan siğiller kanser belirtisi nedeniyle korkutuyor. Peki, her siğil kanser belirtisi anlamına mı gelir? Siğiller nasıl geçer? Siğillerin rahim ağzı kanseri gibi kötü huylu oluşumlara da neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, HPV kaynaklı her siğilin kanser anlamına gelmediğini söyledi.

DHA

Siğiller her yaşta kişide görülebiliyor. Bazı siğiller herhangi bir probleme neden olmuyor fakat bazıları ağrıya neden oluyor ve kanser belirtisi olarak biliniyor. Peki, her siğil kanser belirtisi anlamına mı geliyor? Vücutta siğiller neden oluşur?

DHA'da yer alan habere göre bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, şeker hastalarında ve çocuklarda sıklıkla rastlanan siğiller, bulaşıcı bir virüs hastalığı olarak biliniyor. Toplumda genellikle kanserle anılan HPV'nin siğile neden olduğunu söyleyen Op. Dr. Yüksel Aydın, "Siğiller zaman zaman rahim ağzı kanseri gibi kötü huylu oluşumlara da neden olabilir. Ancak bu, HPV kaynaklı her siğilin kanser oluşturacağı anlamına gelmez." dedi. İşte "Siğiller nasıl geçer?" sorusunun cevabı...

SİĞİLLER NEDEN OLUŞUR?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 10 kişiden 1'inde rastlandığı tahmin edilen Human Papilloma virüsü (HPV), her yaştan insanda oluşabilen siğillerin başlıca nedeni olarak biliniyor.

Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, şeker hastalarında ve çocuklarda siğil oluşumuna sıkça rastlandığını söyleyen Inday Klinik Uzmanlarından Op. Dr. Yüksel Aydın, şunları söyledi:

"Toplumda genellikle kanserle anılan HPV, aslında siğil oluşumuna neden olan bulaşıcı bir virüstür. Genellikle iyi huylu oluşumlar olarak karşımıza çıkan ve vücudun her bölgesinde görülebilen siğiller, zaman zaman rahim ağzı kanseri gibi kötü huylu oluşumlara da neden olabilir. Ancak bu, HPV kaynaklı her siğilin kanser oluşturacağı anlamına gelmez."

GENİTAL BÖLGEDEKİ SİĞİLLERİN BULAŞMA RİSKİ YÜKSEK

Belirtilerin siğilin oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Op. Dr. Yüksel Aydın, şu şekilde konuştu:

"Bazı siğiller et benine benzer, küçüktür, renk değişikliği gösterirler. Bazıları daha büyük ve ten renginde olabilirler. Kimi siğillerde herhangi bir ağrı veya acı hissedilmezken, kimisinde durum tam tersi olabilir. Ağızda ve genital bölgede meydana gelen siğillerde ise kanamalar görülebilir. Genellikle bulaşıcı formda olan siğillerde deri teması ise en temel risk faktörüdür. El ve ayaklardaki siğillerin bulaşma riski daha azken özellikle genital bölge siğillerinde risk çok fazladır. Bu yüzden genital bölge ve makat siğilleri muhakkak uzman doktor tarafından kontrol edilmeli ve zaman kaybedilmeden tedaviye başlanmalıdır."

SİĞİLLER NASIL GEÇER?

Op. Dr. Yüksel Aydın, toplumda siğil tedavisine yönelik pek çok yanlış kanının bulunduğuna da değindi. İncir sütü, Aloe Vera ve elma sirkesi gibi kulaktan dolma yöntemlerden uzak durulması konusunda uyaran Op. Dr. Aydın, şunları dile getirdi:

"Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan yöntemler, mevcut tabloyu daha kötü bir noktaya taşıyarak tedaviyi zorlaştırabiliyor. Oysa siğillerden kurtulmak günümüzde modern tedavi yöntemleriyle 5 dakika gibi kısa bir sürede mümkün. Uzun yıllardır önerilen ve en başarılı tedavi yöntemlerinden olan radyofrekans yöntemini kullanıyoruz. Siğillerin radyofrekans ile temiz cilde kadar yakılarak temizlenmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu işlemle hem cilt yüzeyindeki hem de makat içi gibi bölgelerdeki tüm siğiller tedavi edilebiliyor. Sıvı nitrojen gazıyla siğil üzerine dondurma işleminin yapıldığı kriyoterapi, derinin kalın olduğu ayak tabanı gibi bölgelere uygulanan lazer yöntemi ve ilaç tedavileri de başvurduğumuz diğer yöntemler arasında yer alıyor."