Her şeye faydası olan ev yapımı sirkenin püf noktaları

Ev yapımı sirke çok faydalı. Peki, sirke nasıl yapılır? Sirke yapımının malzemeleri doğal meyveler, bakliyatlar ve su şeklinde sıralanıyor. İşte sirke yapımının püf noktaları...

Evde sirke yapımı oldukça kolay. Fakat sirke yapımının birkaç püf noktası bulunuyor. Bunları atlarsanız sirkeniz istediğiniz gibi olmaz. İşte sirke tarifi ve sirke yapımının püf noktaları...

SİRKE YAPIMININ PÜF NOKTALARI

Sirke yapımının malzemeleri doğal meyveler, bakliyatlar ve su şeklinde sıralanıyor. İlk kez sirke yapıyorsanız elinizde sirke anası olmayacaktır. Bu nedenle nohut, bulgur ve organik balı elinizin altında bulundurun.

Mutlaka cam kavanoz kullanın. Plastik şişelerde hazırlayacağınız sirkelerden beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

Meyveleri, bulgur, nohut ve balı ilave ederek silikon ya da plastik bir kaşıkla karıştırın.

Tahta kaşık kullanmayın.

Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın.

Kapağını sıkıca kapattıktan sonra 20 gün kadar serin, kuru ve doğrudan ışık almayan bir ortamda bekletin.

2 günde bir kapağını açıp karıştırın. Sürecin sonunda 20 gün kadar daha bekleyin. Ardından sirke anasının oluştuğunu göreceksiniz. Sirke anasını alın. Dikkatli bir biçimde cam bir kaba aktarın.

Ardından sirkenizi tülbentten geçirin. Cam şişelere boşaltın. Dilerseniz bu aşamada bal ile tatlandırabilir ya da tuz ilave edebilirsiniz.

ELMA SİRKESİ MALZEMELER

2 kg büyük boy kırmızı elma

4,5 litre içme suyu

6 yemek kaşığı bal

ELMA SİRKESİ TARİFİ

1. Elmalarınızı güzelce yıkayın. Yıkadığınız elmaların küçük küçük doğrayın. Çekirdekli kısımlarını çıkartın.

2. Önceden temizlenmiş ve içi kuru büyük boy cam bir kavanoza elma dilimlerini yerleştirin.

3. Elma dilimlerinin üzerine içme suyunu ekleyin. Üst kısmında bir parça boşluk kalmasına dikkat edin. Her kavanoza 2 yemek kaşığı kadar kıvamlı bir bal katıp tahta kaşık yardımıyla karıştırın.

4. Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin.

5. Güneş görmeyen ve karanlık bir ortamda yaklaşık 1,5 ay kadar bekletin. İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin.

6. Zaman içinde kavanozun üst kısmına çıkan elma dilimlerinin çürümeye başladığını, çevrede sirke sineklerinin oluşmaya başladığını ve sirke koktuğunu göreceksiniz.

7. Tüm bu belirtiler oluşup sirke fermente olmaya başladığında sirkeyi süzüp elma posalarını atın.

8. Süzdüğünüz sirkeyi yeniden cam kavanoza alıp kalan bal ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. Kapağı kapalı şekilde, serin bir yerde saklayın.

9. Sirke kavanozu üzerinde sirke anası denilen beyaz şeffaf bir yuvarlak oluşmaya başlayıp keskin bir koku geldiği zaman sirkeniz kullanıma hazır demektir. Sirke anasını içerisinde metal değdirmeden çıkarıp sirkenizi süzdürüp kullanabilirsiniz.

Sivilcelerden kurtaran 3 öneri

O besinleri vermeyin! Kabızlığa neden oluyor