ELİF ÇARMAN
Doğal yollarla bağışıklığını güçlendirmek, vücudunu toksinlerden arındırmak ve hastalıklara karşı bir kalkan oluşturmak ister misin? Sorunun cevabı mutfağınızda gizli olabilir.
Günümüzde birçok kişi ilaçlar yerine doğal besin tedavi yöntemlerine yöneliyor. En çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri ise doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak oluyor.
Yüzyıllarca yıldır hem alternatif tıpta hem de mutfakta sıkça kullanılan sarımsak sadece lezzetli değil ayrıca sağlığa birçok fayda sunuyor. Peki her gün 1 diş sarımsak yersek ne olur? İşte sarımsağın vücuda sağladığı 10 fayda...
Sarımsak, içerdiği allicin adlı sülfür bileşiği sayesinde vücudun savunma mekanizmasını aktive eder.
Sarımsak, LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürürken, HDL (iyi kolesterol) seviyelerini artırır. Her gün 1 diş sarımsak yemek; kan basıncını düşürür, damar sertliğini önler ve kalp krizi riskini azaltır.
Sarımsak, özellikle Tip 2 diyabet hastaları için destekleyici bir gıdadır.İnsülin hassasiyetini artırır ve glikoz seviyesini dengeler.
Antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleriyle sarımsak, Alzheimer ve demans gibi nörolojik hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. Her gün 1 diş sarımsak yemek; hücre yaşlanmasını yavaşlatır ve oksidatif stresi azaltır.
Sarımsak, vücudun detoks sürecine katkı sağladığı için metabolizmayı hızlandırır. Günde 1 diş sarımsak yemek; toksinleri atar, kas yorgunluğunu azaltır ve egzersiz performansını artırabilir.
Sarımsakta bulunan diallyl trisulfide, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyebilir.
Antibakteriyel özelliği sayesinde, ağızdaki zararlı bakterileri yok eder. Diş eti iltihabını önleyen sarımsak öte yandan ağız kokusuna karşı etkili olabilir. (İronik ama doğru, düzenli kullanımda!)
Günde 1 diş sarımsak yemek özellikle kadınlarda östrojen seviyelerini dengeleyerek kemik erimesine karşı koruma sağlar.
Sarımsak, glutatyon üretimini artırarak karaciğerin toksinleri filtrelemesine destek olur. Aynı zamanda alkolün zararlı etkilerine karşı da doğal bir koruyucudur.
Sarımsak, antibiyotiklere direnç geliştirmiş bakterilere karşı bile etkili olabilir. Mantar, virüs ve parazitlere karşı da güçlü bir savunma sağlar.