AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Mide şişkinliği bağırsak problemlerinin habercisi olabilir. İftardan sonra mide şişkinliğinden dert yananlar için merak edilen soruların cevabını uzmanına sorduk.
Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroentereloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, mide şişkinliğinin sebeplerini ve çözüm yollarını anlattı.
"Midem şişti." deriz, gerçekten mide şişer mi?
Mide şişmesi, halk arasında sık kullanılan bir tanımlamadır. Midede aşırı doygunluk ve gaz birikimini ifade eder. Ancak, ince bağırsakta gaz birikimi de bu tanımlamanın içine girer. Midede biriken gaz, mideyi şişirir ve rahatsızlığa neden olur.
Mide şişkinliği neden olur?
Şişkinlik, bağırsaklarda biriken aşırı gazdan oluşur. Bazen, gaz dışında da karın içi tümörleri ve karında sıvı birikimi sonrası da oluşur. Kronik gastrit, ülser hastalığı, helikobakter adlı mide bakterisi, mide kanseri, aşırı stres, çölyak yani glüten alerjisi, irritabl barsak yani huzursuz barsak sendromu, safra kesesi taşı, karaciğer ve pankreas yetmezliği, barsak mikrobiatasının bozulması, kabızlık, bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, gıda alerjileri ve ilaç yan etkilerine bağlı gaz oluşabilir.
İftardan sonra şişkinliği azaltmak için neler yapılabilir?
Özellikle yemeği yerken yavaş ve iyi çiğneyerek yemeliyiz. Soğanlı, sarımsaklı gıdaları, fasulye, nohut ile mercimek az tüketmemiz gerekir. İftardan sonra yürüyüş ve maden suyu içerek rahatlama sağlayabiliriz. İftardan sonra bitki çayı içmek de, mide şişkinliğine iyi gelir. Özellikle yeşil çay ve papatya çayı içilirse, midenizin rahatladığını hissedebilirsiniz.
Şişkinlik konusunda, mide mi bağırsak mı sıklıkla şişer?
Midede de şişebilir veya barsak da şişebilir. Bazen de, oluşan gaz fazla ise, hem mide ve hem de bağırsak da şişebilir. Eğer mide hastalığı varsa, sadece mide şişer. İnce veya kalın barsak hastalığı varsa, bağırsaklar da şişer. Hem mide ve hem de barsak hastalığı varsa, tüm sindirim sisteminde gaz birikir ve şişkinlik meydana gelir.
Şişkinliğin sert olması bir şey ifade eder mi?
Şişkinliğin sert olması, biriken gazın fazla olduğunu gösterir. Bu konuda, endoskopi ve ultrason yol göstericidir.
Hemen gaz giderici ilaçlara sarılmak mantıklı mı?
Öncelikli olarak, yeme şeklimizi düzeltmemiz ve gaz oluşumuna neden olan gıdaları azaltmamız gerekir. Yürüyüş ve soda, gazın giderilmesinde rahatlama sağlar. Eğer hala, rahatsızlık devam ediyorsa, gaz giderici ilaçlar ve mideyi rahatlatan şuruplar kullanılabilir.