Hatay'ın meşhur acı biber reçeline yoğun talep! İşte sırrı

Kahvaltılık denilince ilk akla gelen elbette reçeller oluyor. Peki, Hatay'ın meşhur acı biber reçelini hiç denediniz mi? Üstelik acısı diğer biberlere benzemeyen Samandağ biberiyle... Ağızda hem acı hem tatlı bir tat bırakan bu lezzet Hataylı kadınların elinden Türkiye'nin çeşitli yerlerine gönderiliyor. Talep de oldukça fazla. Peki, acı biber reçeli nasıl yapılıyor?

AA

Hatay'ın acısıyla meşhur Samandağ biberini bilenler bilir. Peki, bu acıdan muhteşem bir reçel ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Acı biber reçeli ağızda hem tatlı hem acı bir tat bırakıyor. İşte Hataylı kadınlardan acı biber reçelinin püf noktaları...

AA'da yer alan habere göre Hatay'da coğrafi işaret tescilli Samandağ biberi, kadınların elinde acıyla tatlı bileştirilerek reçel olarak müşterilerin beğenisine sunuluyor.

"SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ"

Samandağ Kadın Kooperatifi Başkanı Yeliz Beyaz Kalacı, ev hanımlarının iş hayatında da söz sahibi olması maksadıyla kurdukları kooperatifte çok güzel işler yaptıklarını söyledi.

Acının tatlı ile buluştuğu reçelin çok fazla sevildiğini dile getiren Kalacı, şöyle devam etti:

"Reçelimizin adına da 'aşk reçeli' dedik çünkü gerçekten aşk gibi, önce ağzınıza çok tatlı geliyor, hoşunuza gidiyor, daha sonra acısını bırakıyor ve uzun süre o acı gitmiyor. O yüzden biz aşka benzettik. Başka yerlerde de biberle reçel yapılıyordu ama gerçekten hiçbirine benzemiyor çünkü Samandağ biberi çok özel bir biber ve başka hiçbir biberde o tadı yakalayamıyorsun, çok çok acı. Bayağı enteresan bir ürün ortaya çıktı ve ürünün bu kadar rağbet görmesini beklemiyorduk, hani evet, Samandağ, Adana, bu bölgelerde acı sevilse de diğer memleketlerden de çok büyük ilgi gördük, bayağı da siparişlere yetiştiremiyoruz şu anda."

ACI BİBER REÇELİNİN PÜF NOKTASI

Samandağ biberi reçelinin yapım aşaması hakkında bilgi veren Kalacı, "Bazı püf noktaları var, bunları vermek çok uygun olmaz ama küçük küçük doğranıp reçel usulüyle kaynatılıyor. En önemlisi de ilaçsız doğal ürünü kullanmak." diye konuştu.

KAVANOZU 25 LİRA

Ürettikleri yöresel ürünleri internet üzerinden Türkiye'nin her yerine ulaştırdıklarını belirten Kalacı, en çok sipariş alan ürünlerinin başında ise Samandağ biber reçelinin olduğunu anlattı. Kalacı, 750 gramlık Samandağ biberi reçelinin kavanozunun 25 liradan satıldığını söyledi.

ŞEFLER ÖZEL YEMEKLERİNDE KULLANIYOR

Reçelin kahvaltının yanı sıra et yemeklerinin yanında sos olarak da kullanılabildiğine dikkati çeken Kalacı, "Ürünü verdiğimiz çok ünlü restoranlar var. Hatay'da da İstanbul'da da bazı şefler bunu özel yemeklerinde, et yemeklerinde kullanıyorlar. Aslında bu ürünle birazcık Meksika mutfağına da atıfta bulunuyorlar." dedi.