AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
İbn-i Sina'ya göre melankoli ruh hali stres hormonlarını tetikleyerek hastalıkları ortaya çıkartır. Bunu tetikleyen ise aile ve beraberlik ilişkilerindeki terk edilme ilgisiz kalma yeteri kadar sevilmeme duygusunun getirdiği bilinç olduğunun altını çiziyor. İbn-i Sina, kalp kırılmasının ölümle eş değer bir ruhsal hastalık olduğunu belirtir. Bu yüzden acilen tedavi edilmesi gerektiğini belirtir.
İbn-i Sina terk edilme duygusunu şiddetle yaşamış birinin tedavisi için çok basit yöntemler olduğunu söyler. Bu kişilerin tedavisinde ise iki önemli etkeni vurgular bir kişinin iradesi iki çevresindeki insanların desteği olduğunu hatırlatır.
* Kalp kırıklığının en etkili şifasının ney müziği olduğunu vurgular. Ney'in çıkardığı melodilerin sinir sistemini sakinleştirdiğini belirtti. Kulak yoluyla beyne giden melodik ses dalgaları sinir sistemindeki hücre akışını etkiler. Bu da kalp ritmini normalleştirir.
* Düzenli dengeli beslenme ve egzersizler... İbn-i Sina yüzyıl önce bile hareketin vücuda bereket getirdiğini açıklamış. Her bir harekette organlardaki akşının düzenlenmesiyle vücut sakinleşir.
* Öte yandan sağlıklı besinler kişinin mizacını etkiler. İçeriğinde bol miktarda vitamin bulunan sebzeler ve meyvelerden günden azar azar tüketmek önemlidir. İbn-i Sina vücudun besinler yükünün çoğunluğuna göre bedensel hastalıkların artığının altını çizdi.
* Ilık suyla düş almak, ağlamak, okumak, çizmek... Günümüzde klişe gelen her şey İbn-i Sina'nın yüzyıllık rehberinde şifa olarak geçer.
* İbn-i Sina en güzel çözümün ise kişinin yaşadığı durumu kabul etmesi olduğunu belirtir. Kabul edilen her gerçek ruhu rahatlatır. Bedeni özgürleştirir.