Havuzlarda rota virüsüne yakalanmayın! İşte yapılması gerekenler

Rota virüsü tatilde havuz keyfinizi bozabilir. Gözlerde kızarma, öksürük, kaşıntı ve kuruluk rota virüsü belirtileri arasında yer alıyor. Peki, rota virüsü vücudu nasıl etkiler? Rota virüsünün enfeksiyonun yanı sıra vücutta birçok soruna neden olduğunu söyleyen uzmanlar, yapılması gerekenleri anlattı.

Yaz aylarında rota virüsü şikâyetleri artıyor. Özellikle çocuklarda sık görülen rota virüsü havuzlardan bulaşıyor. Sıcakların artması ile tatile ve havuza olan ilgi de arttı ancak temizliği iyi yapılmayan ve hijyen kurallarına dikkat edilmeyen havuzlar çeşitli enfeksiyon hastalıklarına sebep olabiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, "Havuz yoluyla en sık bulaşan enfeksiyon etkenleri rota virüsü, nörovirus, enterovirus ile hepatit A gibi viral etkenlerdir. Bakteriyel etkenlerden salmonella, şigella, ve E.coli bakterileri sayılabilir. Bunların yanı sıra cyriptosporidium, amip ve giardia gibi tek hücreli etkenler ve kıl kurdu gibi bağırsak parazitleri sayılabilir." dedi.

GÖZLERDE KIZARMA BELİRTİ OLABİLİR

Koçak, havuzlarda rota virüsüne karşı şunları söyledi:

"Bu tip enfeksiyonların tedavisinde geç kalındığı takdirde daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Genital enfeksiyonların yanı sıra uzun süre havuzda kalanlarda burun tahrişi, ciltte kaşıntı ve kuruluk, gözlerde kızarma ile öksürük ve nefes darlığı gibi solunum yolu semptomları oluşabilir; astım hastalarının astım krizleri tetiklenebilir."