KADİR TEKİN
Yıllardır dilden dile aktarılan "havuç gözlere faydalı" bilgisi aslında tam olarak doğru değil. Evet, havuçta bulunan beta-karoten göz sağlığını destekliyor ama asıl güçlü etkisi kalbe fayda sağlıyor. Günlük beslenmeye eklenen bir havuç, kalp sağlığına uzun vadede büyük destek sağlıyor.
Havuç, A vitamini öncüsü beta-karoten açısından oldukça zengin. Bu nedenle yıllardır görme sağlığı ile ilişkilendirilse de, içeriğinde bulunan antioksidanlar ve lif sayesinde etkisi gözle sınırlı kalmıyor. Son araştırmalar, havucun özellikle kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucu bir rol üstlendiğini ortaya koyuyor.
Havuç, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda lif oranı yüksek olduğu için kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye destek oluyor. Beta-karoten ve diğer antioksidan bileşikler ise damar duvarlarını koruyarak tıkanıklık riskini azaltabiliyor. Düzenli havuç tüketimi, kalp krizi ve damar hastalıkları riskini düşürmeye katkı sağlayabiliyor.
Havuç çiğ olarak atıştırmalık şeklinde yenebilir.
Salatalara, çorbalara veya yemeklere eklenebilir.
Taze sıkılmış havuç suyu, potasyum ve antioksidan desteği için iyi bir seçenektir.