Hataylıların iftarda olmazsa olmazı biberli ekmek tarifi! 5 dakikada pişen lezzet

Hatay'ın meşhur acı lezzeti biberli ekmek iftar sofralarında yerini koruyor. Hem yemekte hem çay yanında biberli ekmeği tüketmeyi seven Hataylılar şehre gelenlere de ikram ediyor. Peki, Hatay'ın biberli ekmek tarifi ne? İşte ustasından yoğun talep gören biberliği ekmeğin tarifi...

AA

Hatay'da iftar sofraları hem lezzetli hem bereketli. Bu lezzetlerden biri de biberli ekmek. Peki, biberli ekmek Hatay'da nasıl yapılıyor? İftar menüsüne farklı ve yöresel lezzet arayanlara işte ustasından öneriler...

AA'da yer alan habere göre Hatay'ın yöresel lezzeti biberli ekmek, tandırda veya taş fırınlarda pişirilerek sofralardaki yerini alıyor.

BİBERLİ EKMEK TARİFİ

Kendine has zengin yemek çeşitliliğine sahip Hatay mutfağının vazgeçilmezlerinden olan biberli ekmek, mayalanmış daire şeklindeki hamurun üzerine özel hazırlanmış harç konularak yapılıyor.

Sofralarda normal ekmek yerine de tüketilen biberli ekmeğin harcı, pul biber, zeytinyağı, kimyon, kekik, biber salçası, kişniş, çökelek, tuz, beyaz ve siyah susam eklenerek hazırlanıyor.

Dinlendirilmiş mayalı hamurlara açıldıktan sonra tandırlarda kaşıkla, fırınlarda ise el yardımıyla sürülen biberli ekmek harcı; killi toprak ve samanın karışımından elde edilen çamurdan yapılmış tandırlarda veya taş fırınlarda pişiriliyor.

Yöresel tat olan biberli ekmek, Hatay halkının yanı sıra kente gelen misafirlerden talep görüyor. Hatay'ın bazı semt ve ilçelerinde "katıklı" veya "içli ekmek" olarak da bilinen biberli ekmek, sıcak veya soğuk olarak tüketilebiliyor.

DOLAPTA UZUN SÜRE KALABLİYOR

Tandır ustası Tezcan Rey, yöresel lezzet olan biberli ekmeğin Hatay halkı için vazgeçilmez olduğunu söyledi. Biberli ekmeğin mayalı hamurla yapıldığını ve mayasız hamurla lezzetli olmayacağını anlatan Rey şöyle konuştu:

"Biberli ekmeğimizin içinde birbirinden faydalı baharatlar var. Ekmeğin iç harcını, zeytinyağı, kimyon, kekik, biber salçası, kişniş, çökelek, tuz, beyaz ve siyah susamları karıştırarak hazırlıyoruz. Çamurdan yapılmış tandırımızda ekmeklerimizin lezzeti daha da artıyor ve bu sayede ekmeklerimizi suyunu çekmeden kısa süre içinde pişirilerek hazırlanmış oluyoruz. İsteyen sıcak tüketebilirken isteyenler de dolaplarında uzun süre muhafaza ederek diledikleri anda çıkararak yiyebiliyor."

5 DAKİKADA PİŞİYOR

Tandırın 45 dakika yakılarak pişirim için hazır hale getirildiğini ifade eden Rey, "Pamuk sapları veya odunların ısıttığı tandırımızda biberli ekmeklerimiz 5 dakika gibi kısa süre içinde pişiyor. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Hatay'da yapılmayan ev yok denecek kadar azdır. Yöresel lezzetimizi yaşatmak çok güzel bir duygu." dedi.

Fırıncı Onur Konuşmaz da biberli ekmeğin yörenin vazgeçilmez lezzeti olduğunu belirtti. Günde 150-200 kadar biberli ekmek yaptıklarını anlatan Konuşmaz, "Biberli ekmekler hem taş fırında hem de tandırlarda pişiriliyor. Bizim için en önemli iş kalemlerinden biridir. Ev hanımlarının hazırladıkları harcı, mayalı hamurlarımıza el yardımıyla açarak sürüyoruz." diye konuştu.

Bugün ne pişirsem? Hafta sonuna özel kolay iftar menüsü