Hatay'da Fransız dönemine dayanan mortadella lezzeti! Mortadella tarifi

Hatay'da unutulmaya yüz tutmuş ve tarihi Fransızlar dönemine dayanan mortadella yemeği Antakya'nın baharatları ile eşsiz bir lezzete bürünüyor. UNESCO tarafından gastronomi kenti ağına dahil edilen Hatay'ın mortadella yemeği tarifi haberimizde.

IHA

UNESCO tarafından gastronomi kenti ağına dahil edilen Hatay’da unutulmaya yüz tutmuş lezzetler yeniden ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de Fransızlar döneminde yapılan mortadella yemeği. Peki, mortadella yemeği nasıl yapılır? Mortadella yemeği malzemeleri nelerdir? Yanıtlar haberimizde.

İHA'da yer alan habere göre 2017 yılında UNESCO tarafından Hatay’ın UNESCO gastronomi ağına dahil edilmesinin ardından, ilin tarih ve kültür zenginliği ile harmanlanmış lezzetlerini tanıtmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Mart ayında açılan UNESCO Hatay Gastronomi Evi, geçmiş ile geleceğin kombinasyonunu sağlayarak Hataylılara eşsiz lezzetler sunuyor.

MORTADELLA YEMEĞİ TARİFİ

Unutulmaya yüz tutmuş ve tarihi Fransızlar dönemine dayanan mortadella yemeği Antakya’nın baharatları ile yapılıyor.

Hatay Gastronomi Evi Şefi Süleyman Demirel mortadella yemeğinin Fransızlar döneminde günümüze kadar gediğini belirterek mortadella yemeği tarifini şöyle anlattı:

“Mortadella, Antakya mutfağına Hristiyanların yaşadığı dönemden kalma bir yemek. Sıcak yemek olarak tüketildiği gibi, soğuk meze olarak da tüketilebilir. Eskiden Antakya’nın merkez bölgelerinde Fransızların yaşadığı dönemde hayvanın genel olarak bu dana olarak tercih ediliyor kaba eti dediğimiz sinirsiz etinden dövülme sureti ile dövme et elde ediliyor. O etin içerisine Antep veya çam fıstığı ekleniyor daha sonra Antakya’nın yöresel baharatları ekleniyor ve yoğruluyor. Anı zamanda onunda ha kıvamlı olması için Antakya’nın yöresel kahkeleri var, nohut mayası ile yapılan günümüzde galeta unu gibi ufaltılarak kıymaya yediriliyor. Daha sonra jelatin, streç ve tülbentte sarılıyor. Daha sonra kızgın tavada mühürleme yapılıyor ve sirkeli suda haşlanıyor, ortalama 25 dakika da pişiyor. Biz burada patates püresi ile servis ediyoruz. En son üzerine domates sosu yapıyoruz. Yani domatesleri rendeleyip, sarımsak ilavesi yapıyoruz. Soteliyoruz ve mortadellanın üzerine ekliyoruz.” 

Demirel, mortadellanın unutulmaya yüz tutmuş bir yemek olduğunu belirterek, “Bizde burada bunların araştırmalarını yapıyoruz. Antakya çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir ve bizde o yüzden dokunmaya ve yemekleri bulmaya çalışıyoruz. Mortadellayı da bulduk ve menümüze ekledik.” dedi.

Gastronomi Evi’nde mortadella yemeğinin ilk defa tadına bakan Gamze Karaali ise çok beğendiğini söyledi.