Hastayken iştahsızlık ve yorgunluk nasıl geçer?

İştahsızlık ve yorgunluk hastayken en çok şikâyet edilen durumlar. Peki, hastayken iştahsızlık için ne yapılmalı? İşte İngiltereli beslenme uzmanlarının önerileri...

Hastalık sürecinde iştah kaybı, yorgunluk, halsizlik varsa iyileşme sürecinde yapılması gerekenler kısıtlanıyor. Çünkü vücudun kısa sürede toparlanması için iyi beslenmesi gerekiyor. Peki, iştahsızlık varken bu nasıl olacak?

BBC'de yer alan habere göre İngiltereli beslenme uzmanları hastayken az ama sık yemek daha sağlıklı. Özellikle Kvid-19'dan sonra vücudu ayağa kaldıran besinlerin protein ağırlıklı olduğunu belirtiyor.

HASTAYKEN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?

Hastalık nedeniyle iştahın açık olmaması durumunda bile yulaf, ekmek, makarna gibi yüksek karbonhidrat içeren gıdalar ile enerji yoğun ve bol protein içeren tam yağlı yoğurt, yumurta ve kuruyemiş tüketmek iyileşme sürecine yardımcı olur.

Diyetisyen Kirsten Jackson, piyasada satılan içeceklerin bir kısmının diyet içeceği olduğunu belirterek kalori, vitamin ve protein bakımından zengin içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

KOVİD-19'DAN SONRA BESLENME SÜRECİ NASIL OLMALI?

İngiltere'deki Ulusal Sağlık Servisi'nin tavsiyesine göre, fazla zayıf değilseniz ve hastalık sırasında fazla kilo kaybetmediyseniz, Covid-19'dan iyileşme sürecini hızlandırmak için günlük beslenmede şu yiyeceklerin tüketilmesi yararlı olacaktır.

Protein: Toplam üç avuç kadar et, balık, yumurta, baklagiller, kuruyemiş ve et alternatifi soya ürünleri (daha fazla baklagiller, daha az et ve işlenmiş et ürünleri)

Meyve ve sebze: 5x80 gramlık porsiyonlar halinde (bir tutam) taze, dondurulmuş veya konserve ve mümkünse birçok renk içeren meyve ve sebzeler

Süt ürünleri ve alternatifleri: Toplam üç başparmak kadar süt, peynir, yoğurt veya protein bakımından zengin ve kalsiyum takviyeli alternatifler (soya ürünleri)

Bu süreçte günde üç öğün ağır yemekler hazırlamak yerine az ama sık yemek de daha kolay gelebilir. Diyetisyenler de iyileşene kadar üç öğün küçük porsiyonlar şeklinde yemek ve aralarda sağlıklı atıştırmalıklar ve içeceklerin tercih edilebileceğini söylüyor.