Hastalıklara göre vitaminler

Vitamin eksiklikleri zekâdan sindirime ve enfeksiyondan hâlsizliğe kadar vücutta oluşan problemlerin başlıca sebeplerinden biri olarak biliniyor. Vitaminler günümüzde hem besin yoluyla hem takviye gıda şeklinde alınabiliyor. Peki, hangi vitamin hangi besinde bulunur? Hangi hastalığa karşı hangi vitamin kullanılmalı? İşte vücut direncini kendine getiren öneriler...

Günümüzde vitaminler besin ve takviye gıda şeklinde alınabiliyor. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan birçok hastalık bulunuyor. Peki, hangi vitamin hangi besinde var? Hastalıkların vitaminlerle ilişkisini bir araya getirdik.

A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR

A vitamini eksikliğinde ortaya çıkan rahatsızlıklar şöyle sıralanıyor: Halsizlik, saç dökülmesi, bağışıklık sisteminde yavaşlama ve enfeksiyon.

A VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı gibi hayvansal besinler; koyu yeşil yapraklı, sarı ve turuncu renkli sebzelerde bulunuyor. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemek A vitaminini yeterli miktarda almaya yardımcı oluyor.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Özellikle hamilelik sürecinde önemli olan folik asit bebeğin zekâ gelişimini doğrudan etkiliyor. Folik Asit azaldığında kan hücrelerinin olgunlaşma süreci bozuluyor. Aynı zamanda hamilelikte vücut için önemli yüzde 50 artış gösteriyor.

Eksikliğinde; anne karnındaki bebekte "nöral tüp" adı verilen ve yapı beyin dokusundan başlayıp, boylu boyunca omuriliği de içine alarak aşağı doğru uzanan yapıda sorun olabiliyor. Ayrıca halsizlik, aşırı huzursuzluk, gelişme geriliği, infeksiyon hastalıklarına karşı direnç düşüklüğü de görülebiliyor.

FOLİK ASİT HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Karaciğer ve koyu yeşil yapraklı sebzeler temek kaynakları. Ayrıca enginar, brokoli, pancar, bamya, maya ve kuru baklagiller da folik asitin doğal kaynakları arasında yer alıyor.

Folik asit yüksek ısıya duyarlıdır. Bu nedenle bu vitaminden en verimli şekilde faydalanabilmek için özellikle sebzeleri çok yüksek ısıda ve uzun süre pişirmemek gerekiyor.

B12 VİTAMİNİ

"Sürekli her şeyi unutuyorum" diye yakınıyorsanız sebebi B12 olabilir. B12 vitamini eksikliği; beyin ve sinir sisteminde, özellikle ağır ve geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabiliyor. Bu nedenle B12 eksikliği için kan testi gerekiyor.

Ayrıca kansızlık, dilin şişmesi veya iltihaplanması, cildin sararması veya solması, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, halsizlik, unutkanlık, hafıza kaybı ve dikkat dağınıklığı gibi şikayetlerle de belirti verebiliyor.

B 12 HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Et, süt ürünleri, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal gıdalar B12 açısından en zengin besinler arasında yer alıyor.

C VİTAMİNİ

Koronavirüs salgın sürecinde adını en çok duyduğumuz vitaminlerden biri de C vitamini oldu. Çünkü C vitamini vücut direnci için şart.

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Eksikliğinde diş eti kanamaları, eklemlerde şişme, anemi, demir emiliminin azalması gibi şikayetler görülüyor.

C VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Kivi, turunçgiller, kuşburnu, çilek, brokoli, kırmızı ve yeşilbiber, kavun, yeşil yapraklı sebzeler, domates, karnabahar ve patates C vitamini açısından en zengin besinler arasında. Kışın günlük tüketilmesi gereken 2-3 adet meyveyi C vitamini yüksek olan portakal, mandalina gibi turunçgillerden tercih etmek özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Kemikler için önemli olan D vitamini, eksikliği durumunda

D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Besinlerde limitli olarak bulunan D vitamininin en iyi kaynakları; balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, süt, yosun ve mantar. D vitamini fazla alındığında ise kanda kalsiyumun aşırı yükselmesine neden olabiliyor. Bu da sanılanın aksine osteoporozu engellemediği gibi ilerlemesine bile yol açabiliyor.

E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Hastalıklara çabuk yakalanma ve hastalık sürelerinin uzaması, cilt yüzeyinde ciddi hasarlar ortaya çıkması ve uzun süre iyileşmemesi, yorgunluk, eklem ağrıları, yeme bozukluğu.

E VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Ayçiçeği, çiğ fındık, avokado, brokoli, manga ve ıspanak.