HABER MERKEZİ
Kahvenin sağlık üzerindeki etkileri tartışılırken Danimarkalı bilim insanları bu geleneksel içeceğe daha yakından baktı. Ekip kahvedeki kafestolün diyabeti önleme ve kilo verme konusunda büyük etkiye sahip olduğunu keşfetti. Ancak bu etkinin derecesi içeceği hazırlama şekline göre değişiyor. En çok yağ yakan kahve ise sanıldığı gibi filtre değil.
Geleneksel bir içecek olan kahve çoğu insan için uyanma ya da ayılma yardımcısı.
Ancak Danimarkalı bilim insanları yaptıkları bir araştırmada her kahve türünün metabolizmayı ve vücut ağırlığını eşit şekilde etkilemediğini ortaya koydu.
Ekip kahvenin bir bileşeni olan kafestolün metabolik sağlığı nasıl etkilediğini inceledi.
Bulguları, bu maddenin yağ yakımını ve kilo kaybını destekleyebileceğini düşündürüyor.
HAZIRLAMA ŞEKLİNE GÖRE ETKİSİ DEĞİŞİYOR
Kafestol, kahve çekirdeklerinin doğal bir bileşeni olsa da her fincanda bulunan miktar, hazırlanma yöntemine bağlı.
Beslenme uzmanı Dr. Oak Cree'ye göre bu sadece kahveye lezzet katmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da pek çok fayda sağlıyor.
HANGİ KAHVE ZAYIFLATIR?
Peki kilo kaybı için en iyi kahve nedir?
Mevcut verilere göre bunun cevabı filtrelenmemiş ve kaynatılarak pişirilmiş olan Türk Kahvesi.
Ardından ise espresso geliyor.
Çok sağlıklı zannedilen filtre kahvede ise az miktarda kafestol var
Konuyla ilgili yapılan önceki çalışmalar kahvenin tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltabildiğini göstermişti.
Bu fayda kandaki glikozu azaltan kafestole atfediliyor.
Bu aynı zamanda insülin salgılanmasını da uyarıyor.
40 KADIN VE ERKEK İNCELENDİ
Son çalışmada ise ekip bel çevresi kalınlaşmış ve tip 2 diyabete yakalanma riski yüksek olan 40 kadın ve erkeği inceledi.
Katılımcılar iki gruba ayrıldı.
Yarısı 12 hafta boyunca bir Kafestol kapsülü aldı.
Geri kalanı aktif olmayan bir madde içeren bir kapsül aldı.
Bu takviyeleri almaya başlamadan önce ve sonra katılımcılara bir dizi test uygulandı.
Araştırmacılar kafestolün tip 2 diyabetle ilişkili iki önemli belirteci etkilemediğini buldu.
Göstergeler vücutlarının insülin duyarlılığı ve glikoz direnci.
Bu nedenle kahvenin içerdiği tek maddenin diyabete karşı koruma sağlamadığını tahmin ediyorlar.
GÖBEK YAĞINDA AZALMA SAĞLADI
Bununla birlikte, madde gönüllülerde vücut ağırlığında ve göbek yağında önemli bir azalma ile ilişkilendirildi.
Aslında 3 ay içinde başlangıçtaki vücut ağırlıklarının ortalama yüzde 2'sini kaybettiler.
Ayrıca karın bölgesindeki yağ hacmi de yüzde 5 oranında azaldı.
YAN ETKİSİ VAR MI?
Uzmanlara göre bu azalmalar dolaylı olarak diyabete karşı koruma sağlayabilir.
Ancak ne kahve konusunda aşırıya kaçmamak şart.
Zira kafestolün aşırı tüketimi kandaki kötü kolesterol düzeylerinde artışa yol açabilir.