ELİF ÇARMAN
Kahvaltıda çıtır çıtır börek keyfi yapmak isteyen ama hamur yoğurmakla uğraşmak istemeyenler için müjde! Kahvaltılık çıtır börek tarifinde ne mayalama ne bekleme derdi yok. Üstelik herkesin evinde bulunan basit bir malzemeyle, sadece 10 dakikada fırınlık çıtır kahvaltılık börek hazırlamak mümkün. Klasik tariflerin vazgeçilmezi olan soda bu tarifte yerini yoğurda bırakıyor.
Hamur derdi yok! Püf noktası soda değilÇıtır doku, altın sarısı renk ve içinden taşan o nefis lezzet... Kahvaltı sofralarınızı şölene çevirecek bu börek tarifinin en güzel yanı ise, hazır yufkayla yapılması ve hamurla uğraşma derdi olmaması. İster pazar kahvaltısında, ister sürpriz misafirlerde, bu börek kısa sürede favoriniz olacak.
Soda değil, yoğurt kullanın. Yoğurt böreğin hem içini yumuşak tutar hem de dışını çıtır çıtır yapar.
Biraz sirke eklemek, dış yüzeyin daha kıtır olmasını sağlar.
Her yufka arasına mutlaka sos sürün, kuru kalmamasına özen gösterin.
Fırından çıkınca üzerini örtmeyin; buharlaşma çıtırlığı bozar.
Malzemeler
3 adet hazır yufka
1 çay bardağı yoğurt (püf noktası bu!)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (sarısı üzeri için ayrılabilir)
1 yemek kaşığı sirke (dışı daha çıtır olsun diye)
İç harç için malzemeler
Beyaz peynir, kaşar, patates, ıspanak vb.Üzeri için malzemeler
Susam, çörek otu (isteğe bağlı)Yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve sirkeyi bir kasede güzelce çırpın. İşte burada yoğurt, çıtırlığın gerçek püf noktası...
Yufkaları tek tek açın ve her katına bu sostan fırçayla sürün.
Her yufkaya sostan sürdükten sonra, iç harcı serpiştirip rulo ya da muska şeklinde sarın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış 180-190°C fırında 25-30 dakika kadar, üzeri kızarana dek pişirin.
Fırından çıkan börekleri birkaç dakika dinlendirin ve çıtırtısını duyarak servis edin.