IHA
Hamsinin ızgarasından kızartmasına kadar hemen hemen her çeşidi yapılıyor. Peki, en lezzetli hamsi nasıl pişirilir?
İHA'ya açıklamalarda bulunan Düzce'de yıllardır balıkçılık yapan İbrahim Özer, hamsinin tam sezonu olduğunu belirterek, "Hamsi pişirirken tavası çok önemli." dedi.
HAMSİ NASIL PİŞİRİLİR?
Hamsinin bu dönemde en iyi ızgarası olduğunu fakat her çeşit yemek yapılabileceğini dile getiren Balıkçı İbrahim Özer, hamsi pişirmeyle ilgili şunları söyledi:
"Hamsi bu dönemde en iyisi ızgara da olur. Kış aylarında genelde. Ama halkımız tavada da isteyebiliyor. Hamsi az tuz, mısır unu, tavaya biraz az yağ atarak tavada pişirilebilir. Fırında buğlaması da çok iyi olur. Giresun usulü çevirdik yapılır. Çığırtma şeklinde de hamsi güzel olur. Sebzeli hamside yapılabilir. Kısacası hamsinin her şeyi yapılabiliyor. Her türlü yenilebilen bir balık çeşidi."
4 DAKİKADA PİŞER
Hamsinin canının az olduğunu, 4 dakikada pişebildiğini dile getiren Balıkçı Özer, hamsi pişirmenin püf noktalarını şöyle anlattı:
"Hamsi tavaya tek tek sıralı bir şekilde dizilir. Herhangi bir ince ayrıntısı yok bunun. Tamamen el becerisi olması gerekiyor. Hamsilerin her biri aynı tarafa baktığı zaman tavaya dizdiğinizde yuvarlak şekle geliyor zaten. Hamsi 4 dakikada pişen bir balık. Ateş aşırı harlı olmaması lazım. Harlı olduğu zaman dışı yanar hamsinin. Bu balığın canı az. Ateşi orta seviyede olması gerekiyor. Hemen ve çabuk pişebilen bir balık. Hamsi pişirirken tavası çok önemli. Her tavada olmaz. Bol yağ atılmaması lazım. Kendi yağı vardır. Az mısır unu ile çok daha lezzetli olur. Kendi suyu ve kendi yağı kaybolmaması lazım."