Hamilelikte ödem tehlikeli mi? Akciğer için bunlara dikkat

Hamilelikte ellerde, ayaklarda ve bileklerde ödem oluşur. Peki, hamilelikte ödem tehlikeli mi? Hamilelikte ödem nasıl geçer? Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaprak Üstün ve Doç. Dr. Tuğba Kınay, ödemle ilgili anne adaylarının merak ettiği tüm soruları yanıtladı.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Hamilelikte ödem konusu birçok anne adayı tarafından araştırılıyor. Çünkü eller, ayaklar ve bileklerde oluşan ödem bir süre sonra anne adaylarını zorluyor.

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaprak Üstün ve Doç. Dr. Tuğba Kınay, hamilelikte ödem atan önerilerini paylaştı. İşte ödemle ilgili tüm soruların cevabı...

Hamilelikte ödem nedir, nasıl ortaya çıkar?

Hamilelikte ödem normal fizyolojik bir durumdur. Vücuttaki sıvı tutulumunda artışa ve büyüyen rahmin kasık bölgesindeki toplardamarlara ve ana toplardamara baskı yapmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Çoğunlukla eller, ayaklar ve bileklerde görülen ödem doğuma yakın dönemde gebe kadınların büyük kısmında görülmektedir.

Hamilelikte ödem nasıl geçer?

Gebelikte ödemi tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamakla birlikte daha fazla ödem oluşmasını engellemek için alınabilecek bazı önlemler vardır.

Öncelikle gebe kadınların uzun süre oturmaktan ve ayakta durmaktan kaçınması gerekir.

Otururken bacaklar mümkün olduğunca yüksekte tutulmalı ve bacak bacak üstüne atmaktan kaçınılmalıdır.

Sık sık uzanarak dinlenmek ve bu sırada ayakları altına yastık vb. koyarak yükseltmek ödemi azaltır.

Yatarken sol yan tarafa dönerek yatmak bacaklardan kalbe dönen kan akışını artırarak ödemin hafiflemesini sağlar.

Yine gün içerisinde kısa yürüyüşler ve yüzme egzersizleri kalbe dönen kan akışının artmasını ve ödemin azalmasını sağlar.

Tuz ödemi tetikler mi?

Ödemi olan gebelere tuz kısıtlaması önerilmez. Yeterli miktarda tuz alınması ve bol sıvı tüketilmesi ödemin azalmasına yardımcı olur.

Hamilelikte ödem için beslenme nasıl olmalı?

Proteinden zengin besinler ile beslenme önerilir. Gebelerin ayakların şişmesi durumunda rahatsızlık vermeyecek rahat ve topuksuz ayakkabılar giymesi gerekir. Ayrıca ayak bileğini veya baldırları sıkacak çoraplar giyilmemelidir. Sabah yataktan kalkmadan önce varis çorabı giyilmesi de gün içerisinde oluşacak ödemin azalmasına yardımcı olur.

Hamilelikte ödem tehlikeli mi?

Gebelikte ödem çoğu zaman zararsız ve hatta beklenen bir durum olmakla birlikte yüz veya göz çevresinde ödem veya bacaklarda ani asimetrik şişlik olması ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi hastalığında vücutta yaygın ödem ile birlikte kan basıncında yükselme, idrarda protein atılması, baş ağrısı, görme bozukluğu ve karın ağrısı ortaya çıkabilir.

Bacakta ağrı ve kızarıklık ile birlikte ani aşırı şişlik olması ve iki bacağın kalınlıkları arasında fark olması durumunda bacağın toplardamarlarında pıhtı oluşmuş olabilir. Bu akciğerlere pıhtı atılmasına sebep olabilecek ciddi bir durumdur ve zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.

Ani gelişen şiddetli ödeme yüksek tansiyon, baş ağrısı, görme bozukluğu, karın ağrısı, bacaklarda asimetrik şişlik ile birlikte ağrı ve kızarıklık eşlik ediyorsa gebe kadınların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir.

Avuç içi çizgileri aşkınızı söylüyor! Tek soruluk kişilik testi