Hamilelikte hurma yemenin faydaları ve zararları

Hamilelikte hurma yemeyi araştıran uzmanlar şaşırtıcı sonuçlara ulaştı. Gebelik sürecinde hurma yemenin etkileri neler? İşte hurma yemenin faydaları neler? İşte faydaları...

Hilal Çakır

Hurma lif deposu bir meyve. Hurma tüketenlerin daha rahat doğum yaptığı ise araştırmalar sonucu ispatlandı. Peki hamilelik sürecinde hurma yemenin faydaları ve zararları neler?

HURMANIN DOĞUMU KOLAYLAŞTIRDIĞI BİLİMSEL ARAŞTIRMAYLA İSPATLANDI!

Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde hamilelik sırasında hurma tüketiminin doğum sonuçlarına etkisi üzerine bir çalışma yapılmıştır. Araştırmada doğumdan önceki 4 haftada günde 6 adet hurma tüketen 69 kadına ve hurma tüketmeyen 45 kadına ait doğum sonuçları karşılaştırılmıştır. 2011 yılında yayınlanan çalışma sonuçlarına göre;

1- Hurma tüketen anne adaylarında rahim açıklığı belirgin şekilde (3,52 cm) tüketmeyenlere göre (2,02 cm) fazladır.

2- Hurma tüketen adayların % 96'sı herhangi bir tetikleyici olmadan doğuma başlarken, bu oran tüketmeyenlerde % 76'da kaldı.

3- Prostin/oksitosin kullanımı hurma tüketen adaylarda (% 28) tüketmeyenlere göre (% 47) belirgin olarak daha düşüktü.

4- Doğumun birinci evresi olan Latent Fazı hurma tüketmeyenlerde 906 dk = 15 saat sürerken hurma tüketenlerde bu süre 510 dk = 8,5 saate kadar düşmüştür.

HAMİLELİKTE HURMA YEMENİN ZARARLARI NELERDİR?

Gebelikte makul miktarda hurma yemenin herhangi bir zararı yoktur. Ancak, fazla hurma yemek şunlara neden olabilir:

Kilo alımı: Gebelerin günlük alması gereken kalori miktarı 2300 kaloridir. Günlük kalori ihtiyacını aşacak şekilde hurma tüketimi kilo alımına neden olabiliyor.

Mide problemleri: Aşırı hurma yemek ishale, kramplara ve sindirim sisteminizle ilgili diğer hoş olmayan deneyimlere yol açabiliyor.

Hamilelik diyabeti: Hurma bir miktar şeker içerdiğinden fazla tüketilmesi kan şekerini yükseltebilir. Hatta hamilelikte diyabet riski geliştirebilir.

Diş çürükleri: Hurma gibi şekerli besinler diş çürüğüne yol açabiliyor.