Hamilelikte ayaklarda neden kramp olur? Hamilelikte kramplara ne iyi gelir?

Hamilelik süreci oldukça zorludur. Sık sık sağlık sorunlarının nüksettiği hamilelikte özellikle yaşanan kramplar anne adayını zorlar. Aniden bastıran kramplar özellikle uykuda ayaklarda görülür. Peki hamilelikte ayaklarda neden kramp olur? İşte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Hareket etme mekanizmasının zayıflaması hamilelikte çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır. Bunlardan en sık görüleni ise kramptır. Özellikle ayaklarda görülen kramplar, uzun süre hareketsizlik sonrası görülür ve anne adayını bir hayli zorlar.

Bu durumların nüksetmesi hamilelikteki süreci de kötüye götürür. Çünkü kramp sıçma yapan bir durumdur. Ayakta başlar bel ve vajina kasıklarına kadar yaşanır. Genellikle 4. aydan itibaren görülen hamilelik krampları hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

HAMİLELİKTE AYAKLARDA NEDEN KRAMP OLUR?

Kan basıncına bağlı gelişen kramp, hareketsizliğe bağlı görülür. Uzun süre kan basıncının aynı yerde toplanmasına bağlı kas sistemi tıkanır. Kaslarda yaşanan kasılma artıkça diğer bölgelerde de görülme oranı artar. Bu geceleri daha sık olur. Gece uykudan uyandırır. Çünkü gündüz yaşanan hareketsizlik gece yatarken artar.

HAMİLELİKTE KRAMPLARA NE İYİ GELİR?

Çok basit bir hastalıktır. Ancak erken müdahale edilmesi lazım. Aksi halde doğumu bile zorlaştırır. Bu yüzden kramplar yaşanmadan anne adayının hamilelikte çok sık hareket etmesi gerekir. Ayaklara masaj yapılmalı, anne adayının kendini yormadan yavaş bir tempoyla yürümesi tavsiye edilir.

Kas sistemini güçlendirmekte oldukça önemlidir. Bu yüzden kalsiyum ve mineral açısından zengin olan besinler tüketmeli. Bol bol kuruyemiş yemeli.

Uykudan önce ılık bir duş alıp tüm vücuda nane lavanta ya da at kestanesi özlü kremlerden az miktarlarda sürülmeli.


Yaşlanmanızın nedeni vitamin eksikliği olabilir! Bir avucu 15 yaş gençleştiriyor

Bildiğiniz bütün şifa çaylarını unutun! Geçmeyen boğaz ağrısını kökten çözen karışım