Hamilelikte 12 erken belirti

Hamilelik şüphesi bazen bildiğimiz belirtilerle ters düşer. Araştırdığınızda ''Bendeki hamilelik belirtileri bu değil'' diyebilirsiniz. Çünkü test dışında birçok hamilelik belirtisi bulunuyor. İşte hamilelik için uyaran 12 erken belirti...

Hamileliğin bazı belirtileri ortak olsa da kişiye göre değişen birçok hamilelik belirtisi vardır. Peki, hamilelik test haricinde nasıl anlaşılır?

Independent sitesinde yer alan habere göre hamileliği ortaya çıkaran 12 erken belirti bulunuyor.

Yorgunluk

Hamileliğin ilk üç ayında yorgunluk çok yaygın görülüyor. Chicago'daki Prentice Kadın Hastanesi'nde ebe olan Lia Moss, bunun sebebinin büyük ihtimalle hamileliğin erken dönemlerinde progesteron hormonunda yaşanan artış olduğunu belirtti.

Adet gecikmesi

Hamilelikte ilk ipucu genellikle adet gecikmesi oluyor. Ancak bunun başka nedenleri de var. Örneğin bir kadının adet döngüsü düzensiz olabilir. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre aşırı egzersiz, çok fazla kilo almak veya vermek, stres, hastalık ve emzirme adet gecikmesine yol açabiliyor. Ancak emziren kişilerin de hamile kalabildiğini unutmayın.

Amerikan Hamilelik Derneği'ne göre, kadınlar gebe kaldıktan bir hafta sonra normalden daha halsiz ve uykulu hissedebiliyor.

Kalbin daha fazla çalışması

Hamileliğin erken dönemlerinde vücudun daha yorgun hissetmesinin sebebi, kan hacminin gelişen plasentaya ve fetüse besin sağlamak için artması. Zira bu durum kadının kalbinin daha fazla çalışmasına sebebiyet veriyor.

Uyku

2020'de hakemli bilim dergisi BMC Pregnancy and Childbirth'de yayımlanan bir araştırma, yorgunluğa rağmen gebeliğin erken dönemlerinde uyku problemlerinin yaygın olduğunu ortaya koymuştu.

Şişkinlik

Moss, hamileliğin ilk haftalarında kadınların karın bölgesinin daha yumuşak ve şişkin olabileceğini söyledi. Bunun nedeninin muhtemelen yine progesteron hormonundaki artış olduğunu kaydetti.

Kanama

Ebe Moss, kadınların hamile kaldıktan iki hafta sonra az miktarda vajinal kanama veya lekelenme yaşayabileceğini söyledi. Kan renginin pembeyle kahverengi arasında olabileceğini belirten Moss, hafif krampların yaşanabileceği konusunda da uyardı.

Öte yandan bazı kişiler bu yüzden adet olacağını düşünebiliyor. Ancak yerleşme kanaması diye bilinen bu durum, döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasıyla meydana geliyor. Adet kanamasından daha kısa sürüyor ve çok daha hafif oluyor.

Göğüslerde hassasiyet

Hamile kaldıktan iki hafta sonra göğüsler, daha şişkin ve meme uçları daha hassas olabilir. Moss, buna progesteron ve östrojen hormonlarında meydana gelen yükselişin ve bu bölgeye kan akışının artmasının yol açtığını belirtti.