Hamileleri koronavirüsten koruyan 10 öneri

Koronavirüs önlemleri devam ediyor. Anneler ve hamileler de bu durumdan etkileniyor. Kendinden çok bebeklerini düşünen anneler ''Hamileler koronavirüsten nasıl korunur, koronavirüs bebeğe zarar verir mi?'' sorularını merak ediyor. Haberimizin devamında hamileleri koruyacak 10 öneriyi bulabilirsiniz.

Koronavirüs vakıaları anneleri ve hamileleri de tedirgin etti. Kendinden çok bebeklerini düşünen anneler "Hamileler koronavirüsten nasıl korunur, koronavirüs bebeğe zarar verir mi?" sorularını merak ediyor. En başta herkes gibi temel hijyen kurallarının da hamileler için çok önemli olduğunu söyleyen  Op. Dr. Aylin Akıncı, “Düzenli sağlıklı ve dikkatli beslenme, temel ve kişisel hijyen kurallarına hassasiyetle uymak ve riskli ortamlardan kaçınmak hamileler için çok çok önemli. Özellikle bu dönemde kapalı ve havasız ortamlarda bulunmamak, mümkünse toplu taşıma araçlarında dikkat etmek, mecbur kalmadıkça hastane gibi ortamlarda bulunmamaları gerekiyor.” dedi. 

DHA'ya açıklamalarda bulunan Op. Dr. Aylin Akıncı, şu şekilde konuştu:

 “Şu an için Coronavirüs (covid-19) özelinde hamileler riskli grupta diye kesin bir ifade kullanmasak bile gebelikte bağışıklık genel olarak baskılandığı için özellikle grip, influenza ve diğer enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda hamileler risk grubunda yer alıyor. Örneğin anne adayları için influenza virüsü çok tehlikeli. Coronavirüs (covid-19) için henüz böyle kesin bir bilgi bulunmuyor. Mevcut bilgilere bakıldığında da hamilelerde bir risk artışı görülmüyor. Ayrıca bu dönem içinde salgın var olduğu ülkelerde doğum sonrası bebeklerde coronavirüs tanısı bulunmuyor.” dedi.

Anneden bebeğe geçmesinin olasılık dahilinde olduğunu fakat bugüne kadar böyle bir vakıa bildirilmediğini belirten Op. Dr. Aylin Akıncı, “Ancak daha önceki salgınlardan sorumlu olan SARS-CoV, MERS-CoV gibi diğer koronavirüs ailesi üyelerinin gebelikte ciddi komplikasyonlara yol açtığı kanıtlanmıştı. Bu sebeple yine de tedbirli davranmak ve tüm hijyen kurallarına hassasiyetle uymak gerekli.” dedi.  Akıncı hamileler için önerilerini şöyle sıraladı:

Eller sık sık ve hijyene uygun şekilde yıkanmalı

Düzenli ve sağlıklı beslenmek ihmal edilmemeli

Günde en az 2 litre su içilmeli

Yabancı materyallerle temas sonrası elleri yıkanana kadaar ağız, burun ve gözlere temas edilmemeli

Bağışıklık sistemi güçlendirilmeli

Grip, nezle gibi hastalık görülen kişilerden, ateş, öksürük gibi belirtilen gösteren kişilerden uzak durulmalı

Mümkünse sarılmak, el sıkışmak gibi temaslardan kaçınmalı

Çevredeki insanlarla en az 1 metre mesafeyi korumalı

Kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmemeli, böyle ortamlarda bulunması gerekirse virüs koruyucu nitelikte maske takmalı

Gerekmedikçe seyahat etmemeli, özellikle uçak ile yurtdışı yolculuk yapmamalı. Sosyal aktivitelere katılım ertelenmeli