Hamileler seyahat edebilir mi? Hangi riskler var? 3 saatten fazla yol gidenler dikkat

Bayram tatili öncesi hamilelerin seyahat edebilmesi durumu anne adayları tarafından araştırılıyor. ''Hangi hamileler için seyahat tehlikeli? Hamileliğin kaçıncı haftasında seyahat edilebilir?'' gibi soruların cevabını sizler için uzmanına sorduk. İşte hamileler için seyahat kuralları...

Merve Kantarcı Çulha

Hamilelikte seyahat konusu hem önemli hem de kafa karışıklığına sebep olan bir durum. Akşam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Doktor Öğretim Üyesi Duygu Işıl Gencer, problemli olmayan gebeliklerde doktora da danışılarak gebeliğin 12 - 32. haftaları arası seyahat edilebileceğini belirtiyor. Peki, hangi hamileler için seyahat tehlikeli? Gelin birlikte bakalım...

Hamileliğin 36. haftasına kadar yolculuk edilmesinde sakınca olmadığını belirten Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Duygu Işıl Gencer, şu bilgileri verdi:

"Gebeliğin 32. haftasından sonra şehir dışına uzun yolculuk, erken doğum tehlikesi ve yolda oluşabilecek acil durumlarda gerekli tıbbi desteğin zamanında alınamayacak olması nedeniyle mecbur kalınmadığı sürece tavsiye edilmemektedir."

HANGİ HAMİLELER SEYAHAT EDEMEZ?

Düşük öyküsü, rahim ağzı yetmezliği, dış gebelik öyküsü, erken doğum öyküsü, vajinal kanama, düşük riski, çoğul gebelik, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı olan gebelerin özellikle yurt dışı ve uzak yerlere seyahat etmekten kaçınmaları gerekmekte ve ya seyahat öncesi mutlaka muayene olmalı ve riskler hakkında bilgilendirilmeli, gerekli önlemler alınmalıdır.

UÇAK HAMİLELİK İÇİN RİSKLİ Mİ?

Havayolu ile ulaşımda, gebeliğin 28. haftasına kadar anne adayları doktor raporu olmaksızın seyahat edebilirler. Havalimanlarında güvenlik kapılarından geçilmesinin ispatlanmış bir zararı yoktur.

Güvenlik geçiş kontrollerinde sorun yaşanmaması için gebelik haftanızı belgelendirmek için uçuş öncesi doktorunuzdan uçuş raporu almanız ve seyahat süreniz bir haftadan uzun ise dönüş için ikinci bir uçuş raporu almanız gerekebilir.

Gebeler, 28.- 36. hafta arası ancak doktor raporu ile seyahat edebilirler. 36.hafta ve sonrasında uçabilir raporu olsa da anne adayı uçağa kabul edilmeyebilir. Yurt dışı uçuşlarda doktorunuzun Türkçe ve İngilizce rapor hazırlaması gereklidir.

Uçak yolculukları sırasında uzun süre hareketsiz kalmak anne adaylarında kanın bacak damarları içinde pıhtılaşması ve bu pıhtının yerinden koparak akciğer, beyin gibi hayati organlara giderek burada kan akımının durmasına neden olabilir. Bu nedenle 3 saatten fazla uzun uçuşlarda; uzun süre hareketsiz kalınmamasına dikkat edilmeli, uzun uçuşlarda bacakta kan dolaşımını arttıran varis çorapları giyilmelidir. Bu öneriler tüm anne adayları için gereklidir. Ancak anne adayında ya da ailesinde kan pıhtılaşma sorunu var ise, bacaklarda büyük varisler söz konusu ise ve ya gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi) mevcut ise kan pıhtılaşmasını önleyici ilaç tedavisi uçuş öncesi alınmalıdır. Bu öneriler hamileliğin başından doğumdan sonraki 6 haftalık süreç için geçerlidir. Doğumun gerçekleşmesi ile bir anda kanın pıhtılaşmasına olan eğilim azalmaz. Bunun için doğumdan sonra 6 haftanın geçmesi gerekir.

Uzun süreli uçuşlarda özellikle 3 saatten fazla uzun uçuşlarda uçak içi aralıklı yürüyüş yapılmalıdır. Bacaktaki kan dolaşımını arttıran varis çorapları giyilmelidir. Yolculuk sırasında uçak içinde aralıklı yürüyüş yapabilmek için koridor kenarlarında bulunan koltukları tercih edebilirler ya da acil çıkış kapılarının olduğu yerde bulunan koltukların geniş boşluklarından yararlanabilirler. Boyun ve bel bölgesi bir yastık yardımıyla desteklenmeli ve emniyet kemeri karnı sıkmayacak şekilde takılmalıdır.

KARAYOLU ULAŞIMINDA ÖN KOLTUĞA DİKKAT

Karayolu ulaşımında ise kısa mesafeli seyahatte 11. haftadan sonra arka koltukta oturulması ya da ön koltukta oturulacaksa emniyet kemeri ile vücut arasında küçük bir yastık bulundurulması uygundur. Araçla yapılan uzun mesafeli seyahatlerde; 2-3 saat aralıklı mola verilmeli, molalarda en az 10 dakika yürüyüş yapılmalı, böylelikle kan dolaşımı sağlanmalıdır. Yolculuk esnasında bol sıvı ve hafif gıdalar tüketilmeli.

Tüm gebeler varis çorabı giyerek seyahat etmeli. Özellikle yolculukları esnasında rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Yolculuk sırasında anne adayları dehidratasyondan korunmak için mutlaka bol sıvı tüketmeli, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durmalıdır. Yanlarında önceden hazırlanan küçük atıştırmalıklar olmalı, kızartma, yağlı, acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Seyahatler sırasında kusmalar meydana gelebilir. Bu yüzden hamile yolcular yanlarında yedek çamaşır, su ve poşet bulundurmalılardır. Yemeklerde çiğ sebze ve meyveleri tüketirken iyice yıkanmış, etlerin iyi pişmiş olduğundan emin olunmalıdır.

EN FAZLA 3 SAAT OLMALI

Yöresel yemekleri yerken temkinli olunmalı, mümkünse iyice emin olunmayan besinler tüketilmemelidir. Tüm tedbire karşı ortaya çıkabilecek olan bulantı, kusma, ishalle kendini gösteren besin zehirlenmeleri, ateşli durumlar, dinlenmeyle geçmeyen kramplar, baş ağrıları dikkate alınmalı hamilelik takibini yapan doktorla haberleşerek en yakın sağlık merkezinde tetkik edilmelidir.

En fazla 3 saate kadar yolculuklar hamileler için güvenilir iken 3 saatten uzun sürecek yolculuklarda biraz önce bahsettiğim gereken tedbirler alınmalıdır. 5 - 6 saatten uzun yolculuklarda uçak yolculuğu tercih edilmelidir. Özellikle uzun yolculuklarda otobüs ve ya yolculuk yapacak kişi sayısı fazla ise şahsi araç bile olsa kara yolculuğu tercih edilmemelidir.

ENFEKSİYONA DİKKAT

Doğumdan sonra yolculuk yapılacaksa en erken bebeğiniz 1 haftalık olduğunda doktorunuza danışarak uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

Tüm gebelik boyunca tropik bölgelere veya hijyen problemlerinin olabileceği ülkelere seyahat etmeniz tavsiye edilmez. Temiz havanın yoğun olduğu, sakin bölgelere yapılacak olan bir gezi gebeler için daha uygundur. Gebeler için havuz yerine deniz daha güvenlidir. Çünkü havuzlarda enfeksiyon etkenlerinin bulunma riski daha fazladır.

Gebeliğin ilk 3 ayında günde 20 dk. Yüzmek yeterlidir. Sabah erken saatlerde yüzmek gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları azaltabilir. Vücudu fazla sıkmayan gebeler için tasarlanmış mayoları giymek gerekir. Özellikle fazla krampları olan gebelerin boy hizasını geçmeyecek derinlikte yüzmesi gereklidir.