AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Hamilelik hem anne adayını hem de bebeğin sağlık sürecini etkiler. Ramazan ayına denk gelen hamilelikler hakkında merak edilen soru da böylece sıklıkla soruldu. Hamile olanlar oruç tutar mı? Ya da hamilelikte anne adayları ne zaman oruç tutmaya başlamalı, bırakmalı? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını hem uzmanlardan hem de Diyanet Başkanlığından öğrendik.
Bu konuda yapılan açıklamaların çoğu sürece bağlı devam ettiğinin altını çizdi. Bebeğin gelişim sürecinin de dikkate alınması lazım.
Diyanet Başkanlığı hamilelik sürecinde söz sahibi kişinin uzmanlar olduğunun altını çizdi. İslamiyet'e hamile ve emziren annelere bazı ayrıcalıklar tanındığı belirtti. Bebeğin hayati riskinin olduğu bu noktasal dönemlerde özellikle dikkat edilmeli. Bu yüzden uzman kontrolünde bir ilerleme kaydedilmeli.
İlk haftalarında oruç tutmak bebeğin gelişim riskini tehlikeye atar. Yani ilk 3 ay ve son 2 ay oldukça önemlidir. Ancak anne adayının değerleri dengeli ve beslenmesine dikkat ediyorsa. Bebeklerde de herhangi bir sorun yoksa tutulmasında sakınca yoktur.
Hamilelerin iftar ve sahur arasında tam bir besin depolayıp oruç süresinde ise vücut hareketleri ve uykularına dikkat etmeleri gerekir.