Hamileler neden kabız olur? İşte 4 önemli nedeni

Kabızlık hamilelik sürecinde artabilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de progesteron hormonunun hamilelerde daha fazla üretilmesi. Peki hamileler neden kabız olur? İşte yanıtı...

Kabızlık sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Hamilelik sürecinde ise kabız olunma olasılığı daha fazladır. Peki hamileler neden kabız olur? İşte yanıtı...

HAMİLELER NEDEN KABIZ OLUR?

Progesteron: Hamileyken vücudunuz progesteron hormonunu daha fazla üretir. Progesteron, bağırsaklarınızın çalışmasını yavaşlatır bu sebeple atıkları vücudunuzdan dışarı atmak için çok fazla çalışmazlar. Yiyecek bağırsağınızda ne kadar uzun süre kalırsa, kalın bağırsağınızın (kolon) içindeki nemi emmesi o kadar uzun sürer. Bu nedenle dışkılama yapmaya çalıştığınızda atık kurur ve onu dışarı atmak zorlaşır.

Fetus: Büyüyen bir fetüs rahminizi ağırlaştırır. Bu ekstra ağırlık bağırsağınıza daha fazla baskı uygulayarak atıkların vücudunuzdan dışarı çıkmasını zorlaştırabilir.

Demir ilacı: Aldığınız demir takviyesi, sizin ve bebeğinizin vücudunda oksijen dolaşımı için gereken kanı yapmasına yardımcı olur. Yine de çok fazla demir, bağırsaklarınızdaki bakterilerin yiyecekleri parçalamasını zorlaştırabilir. Bağırsaklarınıza yapışan atıkları yumuşatmak için yeterince su içmemek sorunu daha da kötüleştirir. Atık birikerek kabız olmanıza neden olabilir.

Yaşam tarzı: Diyetiniz, her gün içtiğiniz sıvı miktarı ve ne kadar egzersiz yaptığınız kabız olmanızda rol oynar. Hamile olan çoğu insan, sindirim sisteminin atıkları vücuttan atmasına yardımcı olmak için yeterince lifli gıdalar tüketmiyor, yeterince su içmiyor veya yeterince egzersiz yapmıyor.