Hamileler deprem sırasında nasıl korunmalı? Hamilelere deprem sonrası ilk müdahale

Deprem sırasında sürekli olarak korunma yöntemlerini sıralayan uzmanlar bu kez hamileler için önerilerde bulundu. Uzmanlar hamilelerin kendilerini korumaları normal insanlara oranla iki kat daha önemli olduğunu hatırlattı. Peki hamileler deprem sırasında nasıl korunmalı? İşte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Fiziksel olarak değişim gösteren hamilelik sürecinde karın kısmındaki şişlik normal hayatta bile şartları değiştirir. Bir de deprem gibi doğal afetler sırasında bu risk iki katına çıkar. Deprem sırasında yıkımlara karşı önerilen yaşam üçgeni hamileler için daha farklı yöntemlerde olması gerektiği açıklandı.

Hamilelerin deprem sırasında önce kendilerinin sonra bebeklerinin sağlıklarını düşünmesi lazım.

HAMİLELER DEPREM SIRASINDA NASIL KORUNMALI?

Enkazdan kurtarılan çoğu kişinin üçgen pozisyonunda durdukları için kurtuldukları bilimsel bir gerçek. Hamileler içinde aynısı geçerli ancak gebeler üçgen şeklideyken karınlarındaki bebeğe zarar verebilirler. Bu yüzden uzmanlar hamilelerin ellerini başlarının üzerine koyup kafalarını çok eğmeden deprem sarsıntısını atlattıktan sonra ellerini karınlarının üstüne koyup bu kez cenin pozisyonunu almaları lazım.

Karınlarına gelecek herhangi bir darbeye karşı karınlarını koruyacak olan hamileler için önerilen bu durum kendilerini sıkmadan derin derin nefes almaları gerekiyor.

Hamilenin olduğu bir evde mutlaka deprem çantası her zaman hazır olması şarttır.

Akabinde deprem sonrası sağlık ekipleri önce annenin sonra bebeğin sağlık kontrolünü yapar. Sarsıntıda bazen anne hasar almasa bile korkuyu hisseden bebekte bir komplikasyon gelişebilir.

Hamilelerde deprem sırasında korku ve panikle gelişen prenatal strese bağlı düşük riski olur. Bu yüzden bebeğin sağlık sürecine dikkatli bakılması kap atışından duruş şekline kadar takip edilmeli.

Çocuklar zorluklar karşısında daha dayanıklı Güçlü psikolojilerinin sırrı