Halı deyip geçmeyin! İngilizlerin Anadolu kadınlarından çaldıkları o temizleme yöntemi

Evde en kolay temizlik olarak gelen halı temizliğinin aslında tam yapılmadığında mikrop yuvasına dönüyormuş. İngiliz uzmanlarından gelen uyarı üstüne halıdaki en kirli yer tespit edildi. Peki halı temizliği neyle ve nasıl olmalı? İşte İngilizlerin o yöntemi...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Halılar evde en çok tozu toplayan yerlerdir. Yüzeysel yapılan halı temizliği o gün yapacağınız bütün temizliği mahveder. Süpürge işleminde bile temizlenmeyen halıların o noktasını İngiliz uzmanlar buldu. İngiliz uzmanlar aynı zamanda halının o mikrop yuvası yerinin nasıl temizlenmesi gerektiğini de ayrıca belirtti.

Halılar derinlemesine ve dikkatli temizlenmediğinde evdeki hastalık bakteri ve virüs riskini artırır. Bu yüzden bu yöntemi bir yere not olarak alın. İngilizler kondu ama Anadolu kadınlarının efsane yöntemi.

PEKİ HALI NE İLE VE NASIL TEMİZLENMELİ?

Ayakla basılan ve sürekli olarak yerde duran halılar gün içinde en fazla toz tutan yer haline gelir. Toza alerjisi olanlar için ise tam ölümcül bir silahtır. Halıları derinlemesine temizlediğimizi düşündüğümüz yöntem ise süpürmektir. Ancak süpürge ile yapılan temizlik yeterli değildir.

İngiliz uzmanları kaç vakumlu olursa olsun süpürgelerin halı kenarlarında tozun birikmesine neden olduğunu bu yüzden halıların detaylı temizlenmediğinin altını çizdi.

Halıları derinlemesine temizlemek için silkelemek çırpmak gibi işlemler etkilidir. Bu daha iyi tozları atar ancak bakteri ya da akarlar halı ipliklerine yapışır.

Bu yüzden süpürdükten ya da silkeledikten sonra halılar için İngilizlerin özel karışımını kullanın. İngilizler halı kullanan bireyleri için gerçekleştirdikleri bu yöntem Anadolu kadınlarına aittir. Halıları yıkama fırçasıyla fırçalamak derinlemesine temizliğin en temel yöntemidir.

Bir kovayı yarıya kadar sıcak su doldurun. İçine bir su bardağı sirke 2 yemek kaşığı karbonat tozu ve bir su bardağı limon suyu koyun. Arından içine biberiye ve çay ağacı yağlarından da birere çay kaşığı koyduktan sonra halı fırçasını batırıp halıları yıkıyormuş gibi fırçalayın. Evinde havası ve kokusu değişir. Uzun süre toz ve kir tutmaz.

Sakın buzdolabına bu sebzeleri kesip koymayın! Zehirden bile daha ölümcül