Japonya'nın meyvesi olan muşmula, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ekiminden sonra meyve vermeye başladı. Muşmula sağlık açısından da oldukça faydalı. Bu özel meyve, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
Çekirdekli, mayhoş bir tadı olan, seveninin de çok sevdiği muşmulayı tüketmek sağlık açısından faydalı.
Muşmula meyvesi, halk arasında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi isimlerle de bilinir. Özellikle boğaz iltihabına çok iyi gelen bu meyvenin birçok faydası bulunuyor.
Muşmula, kimilerinin sert, kimilerinin de daha olgunlaşmış ve yumuşamış olarak sevdiği bir meyvedir. Bazı kişilerin ise çok severek tüketmediği hatta çok fazla da bilmediği bir meyvedir. Genellikle beyaz, pembe renklerde çiçekler açar. Meyveler hafif buruk bir tattadır.
MUŞMULANIN FAYDALARI
Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra askorbik asitte içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır.
Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir.
Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder.
Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
Diyabet yani şeker hastalığı olanlar da bu şifalı meyveyi tüketmelidir.
Ayrıca muşmula yaprakları karaciğere de fayda sağlar. Karaciğeri zehirli maddelerden korur.
Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler.
Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır.
Kusma, mide bulantısını önlemede de yardımcı olur.
BEYİN, BÖBREK VE KARACİĞER DOSTU
Her gün 7 adet tüketildiğinde beyin hücrelerini, böbrekleri ve karaciğeri yeniler.
Muşmulayı günlük beslenme listenize eklemeden önce gerekli tahlillerini yaptırmanız ve doktorunuza danışmanız sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.