Hafta sonuna özel lezzet çıtır börek tarifi! Çıtır böreğin yapılışı ve malzemeleri

Çıtır börek tarifi özellikle hafta sonu kahvaltıları için araştırılıyor. Peki, çıtır börek nasıl yapılır? Çıtır böreğin püf noktası nedir? Çıtır böreğin hamuru sadece un, su ve tuz gibi temel malzemelerden oluşuyor. İç harcı ise tamamen damak zevkinize kalmış. En kolay çıtır böreğin yapılışı ve malzemeleri haberimizde...

En kolay çıtır börek tarifi hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezi. Hem pratik hem de evde bulunan malzemelerle yapılan çıtır börek tarifi genelde kızartılarak yapılıyor. Fakat isteyenler tavada da yapabilir. Çıtır böreğin püf noktası eğer kızartılması yapılacaksa yağın iyice ısınması gerekir, aksi takdirde hamurun yağ çekmesine neden olur.

Çıtır börek tarifini ister tavada ister kızartma şeklinde deneyebilirsiniz. Çıtır böreğin hamuru sadece un, su ve tuz gibi temel malzemelerden oluşuyor. İçine isteğe göre peynir, kıyma veya tavuk kullanabilirsiniz. İşte sadece birkaç adımda çıtır böreğin yapılışı ve malzemeleri...

ÇITIR BÖREK İÇİN MALZEMELER

1 kilo un

Yarım litre su

Bir çorba kaşığı tuz (20 gr.)

İçine isteğe göre peynir, kıyma veya tavuk kullanabilirsiniz.

ÇITIR BÖREK HAMURUNUN YAPILIŞI

Çıtır börek tarifi oldukça kolay. Öncelikle unu eleyin. Derin bir kaba unu ve tuzu alın. Orta kısmını açın ve içine su ekleyin.

Hamur karıştırdıktan sonra iyice yoğurun. Hamur kıvama gelince yoğurma işini sonlandırabilirsiniz.

Üzerini streç bir filmle ya da nemli bir tülbentle sararak 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Süre sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. Bezeleri önce merdane daha sonra oklava ile daire şeklinde ve 1 milimetre kalınlığında açın.

Hamuru sac veya tava üzerinde alın ve sık sık alt üst edilerek pişirin. Pişen hamurları üst üste dizerek kurutun.

Kullanmak istenildiğinde, su ile hafifçe ıslatılarak temiz bir bez üzerinde 15 dakika bekletin.

İsteğe göre hamuru daha ince açarak istediğiniz malzeme ile hazırlayabilirsiniz.

ÇITIR BÖREĞİN PÜF NOKTASI

Yağda kızartılacak yufkalarda kaliteli yağların seçilmesi gerekir. Yağ yeterince ısındıktan sonra yufkalar ilave edilir. Soğuk yağda kızartma hamurun yağ çekmesine ve kabarmamasına neden olur. Çok kızgın yağda ise hamurun dışı pişer ancak içi çiğ kalır.

Kızarmış yufkaların çıtırlığını kaybetmemesi için kağıt havlu yayılmış düz bir tepsiye alınır.

Hazırlanan yufkalar fırında pişirilerek istenirse önceden ısıtılmış fırın kullanılır. Önce yüksek daha sonra düşük ısı tercih edilerek dengeli pişme sağlanır.

Fırın ısısını düşük tutmak hamurun kurumasına ve daha geç pişmesine neden olur. Yüksek ısıda pişirmede ise hamurun alt ve üst kısımları kızarırken içi pişmez.

Fırın kapağını sık sık açmak hamurun üst kısmının kurumasına ve lezzetini kaybetmesine neden olur. Fırından çıkan hamurun üzerine ikinci bir tepsi kapatmak ya da bez ile örtmek yumuşamasını sağlar.