Hilal Çakır
Unutkanlık, bellekte depolanan bilgiler hatırlanmadığı zamanlarda ortaya çıkan kısa ya da uzun süreli bir durumdur. Kimi zaman yorgunluk ya da yoğun iş temposu gibi basit nedenlerden kaynaklanan bu sorun bazen endişeye yol açabilir.
Ancak unutkanlığın sık tekrarladığında önemsenmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar bazen yanlış alışkanlıklarla da ortaya çıkan, fizyolojik ya da psikolojik olarak en yaygın görülen nedenleri şöyle sıraladı:
İŞTE RİSK FAKTÖRLERİ
1- Dolaşım bozukluğu: Kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, diyabet gibi kan akımını olumsuz etkileyen durumlar.
2-Erken emeklilik/Yaşlanma: Artan yaş, yeni şeyler öğrenme eksikliği, emeklilikle sorumlulukların ve motivasyonun azalması.
3- İnflamasyon (İltihaplanma): Diş eti hastalığı, kanınızdaki yüksek C-reaktif protein[CRP]seviyeleri, yüksek homosistein düzeyleri.
4- Genetik: APOE geninin e4 versiyonuna sahip olmak.
5- Kafa travmaları: Bilinç kaybı olan veya olmayan kafa travmaları, erken yaşlarda düşük şiddetli kafa darbelerine sık maruziyet (futbol oynama, boks gibi sporlar)
6- Toksinler: Aşırı alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, hava kirliliği, bazı besinler ya da kişisel bakım ürünleri ile toksinlere maruz kalmak.
7-Ruhsal sorunlar: Kronik stres, depresyon, yalnızlık, travma sonrası stres bozukluğu.
8- Bağışıklık/Enfeksiyon sorunları: Kronik yorgunluk sendromu, otoimmün sorunlar, tedavi edilmeyen enfeksiyonlar.
9-Nörohormon düşüklüğü: Düşük tiroit seviyeleri, erkeklerde ve kadınlarda cinsiyet hormonları azlığı.
10-Obezite: Diyabet, prediyabet ve obezite, insulin direnci. Özellikle abdominal bölgede kilo artışı unutkanlık için risk sayılıyor.