2 baharatın hafızaya faydası kanıtlandı! Her yemeğe mutlaka ekleyin

Hafızaya yönelik araştırmalarda 2 baharatın insan beynindeki nöronları etkilediği ortaya çıktı. Herkesin mutfağında bulunan bu iki baharat Osmanlı mutfağının da gözdesiydi. Hafızayla ilgili hastalıklarda umut vaat eden baharatlar ve faydaları haberimizde…

Nur Sena Sarıtaş

Bazı baharatlar beyinde deprem etkisine sahip. Bu o kadar güçlü bir etki ki alzaymıra bile fayda sağlıyor.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar zencefil kökünden elde edilen kurkumin ve karabiberde doğal olarak bulunan piperinin nörolojik hastalıklarda etkili olduğunu ortaya koydu.

BEYİNDEKİ NÖRONLARI ETKİLİYOR

Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, konuyla ilgili, şunları söyledi:

"Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, kurkumin ve piperinin nörodejeneratif dediğimiz insan beynindeki nöronları etkileyen bir dizi hastalıkların tedavisinde umut vaat eden doğal bileşikler olabileceğini ortaya koyuyor."

Diyetisyen Beyza Tağraf, kurkuminin özellikle Alzheimer hastalığında beta-amiloid plak birikiminin azalttığını ve bu sayede sinir hücrelerini koruma potansiyeli olduğunu ifade ederken, piperinin ise hem sinir hücrelerine iyi geldiğini hem de kurkuminin sindirimini kolaylaştırdığını belirtti.

ZENCEFİL KURKİMİN DEPOSU

Kurkuminin zencefilden elde edildiğini belirten Diyetisyen Tağraf, kurkiminin faydasını şöyle anlattı:

"Kurkumin, zencefilden elde edilen bir polifenol olup antienflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özellikleri ile bilinmektedir. Özellikle Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklarda, beyindeki beta-amiloid plakların birikmesi ve nöronal inflamasyonun artması önemli rol oynamaktadır. Yapılan son araştırmalar, kurkuminin bu süreçleri etkileyebileceğini incelemektedir. Kurkuminin antioksidan özellikleri sayesinde, beyindeki oksidatif stresi azaltarak sinir hücrelerini koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir."

"KARABİBERDE DOĞAL OLARAK BULUNUYOR"

Piperinin ise karabiberde doğal olarak bulunduğuna dikkati çeken Diyetisyen Tağraf, şöyle devam etti:

"Piperinin sinir hücrelerinde antienflamatuar etkiler gösterdiği ve nörodejeneratif süreçlerin ilerlemesini yavaşlatabileceği bilinmektedir. Piperinin nöronal inflamasyonu azalttığını ve bu sayede sinir hücrelerinin sağlığını koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Bütün bunlara ek olarak, kurkumin vücut tarafından emilmesi zor bir maddedir. Piperin varlığında daha iyi emildiği kanıtlanmıştır. Dolayısıyla piperin ile birlikte tüketimi en etkili yoldur."

YAN ETKİSİ VAR MI?

Bu tarz baharatları hemen hemen hepimiz mutfakta kullanıyoruz. Fakat fazlası zararlı olabilir. Olası yan etkilere maruz kalmamak için bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır.