Hafıza gücünü bileyen 8 besin! Zerdeçal ve balık listenin en başında

Hafıza güçlendiren doğal besinleri kaleme aldı. Zerdeçal biliş bozukluklarına iyi geliyor. Taze ve renkli sebzeler ise beyni iyileştiriyor. İşte araştırma ve sonuçları...

Bunamaya tıbbi dilde demans denmektedir. Son yıllarda bunama en büyük sağlık sorunları arasında sayılmakta. Peki bunamanın önüne geçen besinler neler?

Bunama veya demans beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olup kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesi olarak açıklanmaktadır.

Bunama hastalığı nedeniyle beyinde hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanları sorun yaşamaktadır.

HAFIZAYA NE İYİ GELİR?

Hastalığın ilerlemesi durumunda kişi zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybedebilmektedir.

Bunamanın yaygın olan ve bilinen türü Alzheimer adı verilen hastalıktır.

Bunamaya karşı uzmanların yenmesini önerdikleri besinler balık, sebze, meyve ve kuruyemişler olarak sıralanabilir.

Balığın içindeki Omega 3 demans riskini azaltmaktadır.

Ayrıca renkli, taze ve doğal sebzelerle şeker oranı düşük koyu renkli meyveler de bunamaya karşı savaşta yararlı olan besinler.

Uzmanlar ayrıca mor, siyah ve kırmızı renkli sebzelerin anto siyanin bakımından zengin olduğunu belirtirken siyah üzüm, erik, çilek, kiraz, vişne, mor lahana, turp, pancar, domates, yaban mersini ve böğürtlenin de demans hastalığına karşı faydalı besinler olduğunu vurguluyor.

Öte yandan Osman Müftüoğlu da bunamaya karşı şu besinleri de öneriyor:

Yeşil ve siyah çay: Çayların marifeti öncelikle Kateşin yapısındaki antioksidan maddelerden geliyor.

Kuru yemişler: Günde 30 gramı aşmamak koşulu ile ceviz, badem, fındık, antepfıstığı tüketmek ciddi bir bellek takviyesi işlevi görüyor.

Çekirdekler: En tepede kabak, karpuz ve ay çekirdekleri var. Bu listeye susam, keten tohumu, chia tohumlarını da eklememiz iyi olur.

Baharatlar: Birincilik tartışmasız zerdeçal ve onun başasistanı karabiberde. Listede tarçında yer almalı.

Yeşil sebzeler: Özellikle de ıspanak içindeki çok sayıda bellek dostu madde sayesinde sadece ıspanak değil diğer taze otlar da, yeşil sebzeler de bellek dostu besinler.

Kakao: Bitter çikolatanın veya diğer kakao zengini besinlerin tüketimi de belleğe güç, kuvvet sağlıyor.

Zeytin, hindistan yağı: İkisinin de kesin bellek dostu olduklarını gösteren çok sayıda bilgi bulunmaktadır.

Yumurta: B vitaminleri (özellikle B12 vitamini) kolin, protein ve omega-3 zengini bir besin olarak 'bellek sever' ve 'bunama savar' mevcut her besin listesinde yumurta mutlaka merkezde olmalı."