Güzellik sektörünün dillere destan yağı Hindistan cevizinin faydaları neler?

Hindistan cevizi yağı saçlara, cilde ve tırnaklara uygulanabilir. Hindistan cevizi yağı içerisinde doğal asitler de bulunmaktadır. Bu asitler vücutta enerji sağlar. İşte Hindistan cevizi yağı faydaları...

Araştırmalara göre Hindistan cevizi yağı, içerisindeki E ve K vitamini, antioksidanlar ve polifenoller sayesinde beyin sağlığını olumlu yönde etkilemekten cildi nemlendirmeye kadar birçok alanda fayda sağlıyor. Son zamanlarda saç bakım rutinlerinde de kullanılan bu yağ, kadınlar arasında giderek popüler hale geliyor.

Hindistan cevizi yağı, taze ya da kurutulmuş Hindistan cevizinin preslenmesiyle elde ediliyor. Rafine edilmiş ve edilmemiş olarak ayrılan bu yağ çoğu markette satılıyor.

Klinik ve mutfak diyetisyeni Huma Chaudry ve fonksiyonel tıp uzmanı Will Cole'e göre yüzde yüz bitki bazlı olan Hindistan cevizi yağının faydaları şöyle:

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ FAYDALARI

BEYİN İÇİN ENERJİ KAYNAĞI: Orta zincirli yağ asitleri (MCT) bakımından zengin olan Hindistan cevizi yağı vücut ve beyin için hızlı bir enerji kaynağı sağlar. Bu küçük yağ asitleri, diğer yağlara kıyasla daha kolay parçalanır ve enerji olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağında bulunan MCT'ler direkt olarak karaciğere giderek anında enerjiye dönüşür. Hindistan cevizi yağı tüketildiğinde MCT'ler daha hızlı enerjiye dönüştüğü için beden taraından yağ olarak depolanma ihtimali azalır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR: Hindistan cevizi yağı laurik asit gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından da zengindir. Laurik asit, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve hızlı şekilde metobolize edilir. Bu özelliğiyle kolesterolü kontrol altına almayı sağlar.

KİLO VERMEYİ DESTEKLER: Hindistan cevizi yağı yine MCT'ler bakımından zengin olduğu için açlık hormonunu düzenleyerek kilo kaybına yardımcı olur. Bu nedenle diyet yapanlar için diğer yağların kullanılması yerine tercih edilebilecek bir yağdır.

ALZHEİMER İÇİN UMUT: Hindistan cevizi yağının kan basıncını normalleştirmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yaradığına dair araştırmalar bulunur. Her ikisi de Alzheimer hastalığına karşı önemli faktörlerdir.

SAÇ VE CİLT İÇİN FAYDALI: Hindistan cevizi yağı cilt bariyerini koruyan E vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda saçları UV ışınlarından koruyabilir ve nemlendirebilir.

KANSER VE DİYABETE KARŞI ETKİLİ: Hindistan cevizi yağının antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikleri bulunur. Araştırmalara göre Hindistan cevizi yağı bu nedenle kanser ve diyabet gibi kronik hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilir.

RAFİNE VE RAFİNE EDİLMEMİŞ HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI ARASINDAKİ FARKLAR

Rafine edilmemiş hindistan cevizi yağı, daha az işlemden geçer ve güçlü bir aromaya sahiptir. Rafine edilmiş hindistan cevizi yağı ise daha fazla işleme tabi tutulur, daha nötr bir tada sahiptir ve yüksek ısıya daha dayanıklıdır. Çoğu beslenme uzmanı organik, rafine edilmemiş ve işlenmemiş hindistan cevizi yağını önerir. Çünkü soğuk presleme yöntemiyle üretilen yağlar, besin değerini daha iyi korur.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI NASIL KULLANILIR?

Hindistan cevizi yağının günlük olarak kullanılmasının birkaç rolü vardır:

-Yemek pişirmede kullanılabilir.

-Kahvelere eklenerek tokluk hissi artırılabilir.

-Cilt ve saçın nemlendirilmesi için topikal olarak uygulanabilir.

-Ağız hijyeni için yağ çekme işleminde kullanılabilir.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ ZARARLARI

Hindistan cevizi yağının aşırı tüketilmesi sonucunda sindirim sisteminde bazı yan etkiler, ishal ve kramp görülebilir.

Sağlıklı bir beslenme planı için kullanılacak bu yağ için porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir. Hindistan cevizi kullanmadan önce özellikle mide hassasiyeti olanların doktorlarına danışması önerilir.

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihten önceki bilimsel araştırmalara ya da uzman görüşlerine dayanmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.