AKSAM.COM.TR /MOR PAPATYA
Ormanlık alanlarda ağaç diplerinde yetişen güvem eriği şekli ve rengi bakımından genellikle aronya meyvesi ile karıştırılır. Ülkemizde Trakya bölgesinde sıklıkla rastlanan güvem eriğine halk çakal ya da dağ eriği olarak isimlendirir. Sonbahar aylarında kendini doğada göstermeye başlayan güvem eriği olgunlaştıkça morlaşır. Eski çağlarda güvem eriğinin özü mürekkep olarak kullanılırdı. İçeriğindeki likopen sayesinde ise bir bakteri savar olan güvem eriğinin özüyle aynı zamanda çamaşırlar yıkanırdı. Şimdilerde ise meyve suyu, marmalet ve reçel elde edilir.
* Antikansorejen olarak adlandırılan güvem eriği kanser riskini azaltır.
* Yapılan araştırmalarda meme kanseri için alternatif tedavi olarak olumlu etkileri olduğu ortaya çıktı.
* Kuru güvem eriğinden yapılan çay mevsim geçişi hastalıklarını önler.
NOT: Güvem eriği güçlü bir antioksidan olduğundan alerjik reaksiyon gösterme oranı yüksektir. Bu yüzden alerjiye müsait bünyelerin uzmanlarına danışması önerilir.
1. Güvem eriği dengesiz besleme ve kimyasal besinlerde kaynaklı vücutta artan serbest radikalli hücrelerin oluşumunun önüne geçer. Virüs ve bakterilerin bağışıklık sisteminde neden olacağı tahribatı engeller.
2. Günümüzde sıklıkla artan trans yağ besinleri kandaki yağ oranını artırır. Bu ileri zamanlarda damar tıkanıklığı ve dengesiz ödemlere neden olur. Güvem eriği bu sağlık sorununun oluşmasını durdurmak için kandaki zararlı yağ oranını azaltarak. Dışkı yoluyla vücuttan yağı atmaya yardımcı olur.
3. Yüksek oranda biriken toksinlerin bağırsaklarda neden olacağı sindirim sorunlarının başında gelen kabızlık için de güvem eriği tam bir şifa kaynağıdır. Bağırsakların doğal işleyişini destekleyerek hazımsızlığın ve mide şişkinliğinin önüne geçer.
4. Güvem eriği meyve suyu olarak tüketildiğinde ağız içeriğinde biriken enfeksiyonlu hücrelerin diş ve diş etlerine hasar vermesini engeller.
5. Düzenli tüketildiğinde vücutta antioksidan görevi görerek hücrelerin yapısını korur. Organların işleyişini düzenler.
6. Kötü kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıkların riskini azaltır.
7. Son yıllarda popüler olmasının en büyük etkenlerinden biri cilt tabakasını yenilemesidir. Hollywood yıldızları ve Avrupalı modellerin vazgeçilmezi haline gelen güvem eriği yüksek oranda C vitamini içerir. C vitamini sayesinde cilt bariyerini korur.
8. Alternatif tıp uzmanları basur şikayeti olan hastaları için güvem eriğinin etkili bir doğal ilaç olacağını vurguluyor. Uzmanlar özellikle güvem eriğinin basur memelerinde oluşan iltihabı engellediği için tüketilmesi gerektiğini tavsiye eder.
9. Dengeli kilo vermek isteyenler için de diyetisyen uzmanları güvem eriğini sonbahar ve kış aylarında ara öğün olarak önerir. Yağ yakımını hızlandırdığından bölgesel kilo vermek isteyenler için uzmanlar tarafından mükemmel bir besin olarak kabul edilir.
10. Mevsim geçişlerinde en sık rastlanan mesane ve böbrek iltihaplanmasının önüne geçer. Böbrek üstü bezlerin daha sağlıklı çalışmasını destekleyerek taş ve kum oluşmasını engeller.
Kalori / 75 gram
Toplam Yağ / 0.1 gram
Protein / 0.9 gram
Sodyum 0 mg
Kalsiyum / 25 gram
C Vitamini / 15 mg
Diyet Lifi / 9,0 gram
A vitamini / 25 IU
Karbonhidrat / 10 gram
Güvem eriği son yıllarda en çok çay olarak tüketilir. Kuru güvem eriklerinden demlenen çaydan günde bir bardak tüketilmesi önerilir. Aksi halde fazla tüketildiğinde fayda sağlayacağı her özelliği olumsuz etkiler olarak karşısına çıkabilir. Bunun yanı sıra güvem eriğinden marmalet ve reçel elde edilir. Sabah kahvaltılarında tüketilen güvem reçeli gün boyu vücudun zinde olmasını sağlar. Öte yandan güvem eriği kaynatılıp elde edilen suyu ciltte tonik olarak kullanılabilir. Eski zamanlarda insanlar güvem eriğini yaraları temizlemek için kullanırdı.