Günlerdir herkesin gözü o noktada! Enkaz başında neden uzun kuyruk oluşturulur?

Kameralara yansıyan enkaz başındaki uzun koridorlar merak konusu oldu. Yaşam koridoru olarak geçen bu kuyruk hakkında araştırma yaptık. Tüm gözlerin orada olduğu bu alandan yapılan faaliyetin anlamı hayranlık uyandırdı. Peki yaşam koridoru nedir? İşte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Hayat koridoru, yaşam koridoru ya da durum koridoru olarak geçen uzun kuyruk bilim literatüründe acil durum koridoru olarak bilinir. Deprem sonrası enkazdan çıkarılan vatandaşlar için oluşturulan bu alan bugünlerde kameralara sık sık yansıyor.

Bir enkaz başında bir sürü insanın olmasının nedeni de bu yaşam koridorunun anlamıyla ortaya çıktı. Özellikle yüksek binalarda yapılan bu müdahale hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

PEKİ YAŞAM KORİDORU NEDİR?

Acil durumlarda sağlık çalışanları, asker ve kurtarma ekipleri tarafından oluşturulur. Enkazdan biri çıkarıldığında kurtarma ekipleri sağlık görevlilerinin getirdiği sedyeye hastaları uzandırır. Bu sırada hastayı sedyeye yaraları ve ezilmeleri hesap edilerek bağlanır.

Ancak enkaz riskli bir alan olduğundan sedye aynı kişiler tarafından aşağı indirilmesi tehlikeli olur. Bu sırada hastaya sarı alüminyum sarılır. Vitamin serum takılarak ambulansa götürülür.

Hayat koridorundan hasta taşınırken çok dikkatli olunması lazım. Aksi küçük bir sarsıntıda hastada sendrom meydana gelebilir. Bu yüzden uzun bir koridor şeridi yapılır.

Bir insan enkaz altında kaç saat aç ve susuz dayanabilir? Yaşam savaşını etkileyen sendromlar nelerdir?