AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Un kızartması denilince akla ilk tatlı gelir. Ancak bu un kavurması tuz katılarak yapılır ve kahvaltıda tüketilir. Güneydoğu Anadolu'da sıklıkla yapılan un kavurmasına bazı yörelerde memlah, şorik ya da mertuğe denilir. Pratik lezzetlerden biri olan un kavurmasıyla kahvaltı sofralarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Doyurucu bir etkisi vardır.
Kızartmasının püf noktası ise yağ ayarıdır. Yağı çok fazla kaçırmamaya dikkat ediniz. Aksi halde lezzetini alamazsınız. Öte yandan her ne kadar rengi biraz koyu da olsa mide rahatsızlığı olanlar kavurma sırasında unun pembeleşmesiyle ocaktan almasını tavsiye ederiz.
MALZEMELER;
1 su bardağı elekten geçirilmiş un
1/5 çay bardağı zeytinyağ / sıvıyağ / tereyağı
Bir çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı çörek otu
YAPILIŞI;
Yağı bir tavaya dökünüz. Kızardıktan sonra,
Üzerine unu, tuzu ve çörek otunu ekleyin.
Sürekli olarak karıştırarak unun topaklanmasının önüne geçin.
Yaklaşık 5 -6 dakika bu uygulamayı sürdürdükçe un kızarmaya başlayacak.
Un kızardıktan 2 dakika daha karıştırmaya devam edin.
Daha sonra daha rahat tüketmek için yayık bir tabağa boşaltın.
Afiyet olsun...