II. Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan kişilik testi Güney Kore'de gençler arasında yayılmaya başladı. Kişilik testi karakter özelliklerini sorguluyor.
Independent'te yer alan habere göre MBTI olarak bilinen Myers-Briggs kişilik testi, Güney Kore'de gençlerin en çok konuştuğu konulardan biri haline geldi.
Ülkedeki reklamlarda, video oyunlarında insanları 16 farklı gruba ayıran MBTI testi sonuçlarına atıf yapıldığını görmek mümkün.
Gençler, ilk buluşmalarda görüştükleri kişinin MBTI karakter tipini soruyor, bu bilgiyi tanışma uygulamalarındaki profillerine ekliyor.
KİŞİLİK TESTİ 2. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA KADINLAR İÇİN YAPILDI
Test ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında kadınları kendilerine uygun işlerle eşleştirmek için iki ABD'li tarafından oluşturuldu. Dönem dönem popülerleşip kaybolan kişilik testi, 1990'larda daha da yaygınlaştı ve kariyer danışmanlığı gibi alanlarda kullanımı arttı.
Şimdiyse test, özellikle flörtleşen Güney Koreliler arasında büyük bir trend haline geldi. 20 ve 30'lu yaşlardaki Güney Koreliler, sevgili adaylarıyla uyumlu olup olmadıklarını ölçmek için MBTI karakter tiplerini karşılaştırıyor.
Dankook Üniversitesi Psikoloji bölümünden Lim Myoung-ho, kişilik testinin pratikliğe önem veren Milenyum ve Z kuşağına cazip gelmesinden bahsetti. Lim şunları söyledi:
"Bu toplumda size uyan kişilik tipini bilmek etkili bir yol olarak görülüyor."
Seul'de üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Lee Da-hyun da biriyle tanışmadan önce karşısındakine mutlaka MBTI tipini söylediğini belirtti. Lee şu ifadeleri kullandı:
"Herkese kendimi uzun uzun açıklamama gerek yok. ENFP (enerjik ve arkadaş canlısı) olduğumu söyleyerek vakit kazanıyorum. Nasıl biri olduğumu anlıyorlar. Bugünlerde herkes her bir kişilik tipinin ne anlama geldiğini biliyor."
Erkek arkadaşının kişilik tipinin kendisininkine uygun olduğunu ekleyen Lee, bunun da kişilik testine olan inancını kuvvetlendirdiğini söyledi:
"Bin günden fazla süredir birlikteyiz. Demek ki bizim kişilik tiplerimiz gerçekten de dedikleri gibi uyumlu."
Test, 1940'larda Katharine Cook Briggs ve kızı Isabel Briggs Myers tarafından İsviçreli psikiyatr Carl Jung'un teorilerini temel alarak yaratıldı. Kişilik testiyle, savaşa giden erkeklerin yerine onların domine ettiği endüstrilere ilk kez girecek kadınlara uygun bir iş bulmak amaçlandı.
"KULLANIMI KOLAY AMA AŞIRI GENELLEME VAR"
Test sonucunda her biri 4 harften oluşan bir kişilik tipi bulunuyor. Bu 4 harf sırasıyla içe dönüklük/dışa dönüklük (E/I), sezgisel/gözlemci (S/N), düşünür/hisseder (T/F), yargılayıcı/anlayıcı (J/P) karakter tiplerine karşılık geliyor.
Öte yandan yıllar içinde pek çok bilim insanı testin geçerliliğini sorguladı.
Lim, testin yöntemi hakkında "Kullanımı çok kolay... Ama aşırı genelleme ve sabit sonuca dayandırma gibi hataları var." dedi.
Testi eleştiren bilim insanları, insan karakterinin çok daha karmaşık olduğunu, böyle ikililiklere indirgenemeyeceği üstünde duruyor. Marshall Üniversitesi'nden David J. Pittenger, 1993'teki makalesinde şunları yazdı:
"Test belli başlı karakter özelliklerini ölçüyor gibi gözükse de veri modeli sadece 16 kişilik tipi olduğu sonucuna ulaşmak için hiçbir dayanak sunmuyor."
Testin güvenilir olmadığı artık kabul edilse de Güney Koreliler arasındaki trend devam ediyor. MBTI testinden önce de 2000'lerin başında, Güney Koreliler arasında kan gruplarını kişilik özellikleriyle ilişkilendirmek yaygınlaşmıştı. Örneğin kan grubu 0 olanların daha dışa dönük olduğu kabul ediliyordu.
Bilimsel olarak hiçbir geçerliliği olmamasına rağmen popülerliğini koruyan MBTI testine dayanan flörtleşme uygulamaları da yapıldı. Kişilik tipinize göre size uygun oyuncularla sohbet etmenizi ve benzer oyunlara yönelmenizi sağlayan "MBTI Blind Date" isimli oyun simülasyonu ilk haftasında 1,2 milyon kişi tarafından indirildi.
Lim, testin Güney Koreliler arasında yaygınlaşma sebeplerinden birinin Kovid-19 salgını olabileceğini söyledi ve sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Gençler muhtemelen daha kaygılı hale geldi. Psikolojik olarak dayanabilecekleri bir alan arıyorlar. Bir gruba ait olduklarını düşününce belli ki kaygıları azalıyor."